Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Bűvészet

(Ne) Varázsolj nyulat a cilinderkalapból.

2017. május 19. - Kacagó gerle

Kaptál gyerekkorodban Rodolfó bűvészdobozt? Megdöbbent, hogy Dynamo tud járni a Temzén? Talán emlékszel, ahogy David Copperfield repült? Esetleg tetszenek a kártyatrükkök vagy az érmetrükkök? Vagy a gondolatolvasás érdekel? Akkor a bűvészet egy kiváló hobbi lehet számodra.

 Forrás: wsj.com

Kinek való? A bűvészet elkezdése nincsen életkorhoz és nemhez kötve. Természetesen, ha fiatalon kezd el vele valaki foglalkozni, akkor több mindent meg tud tanulni.

Mit kell csinálni? Szemfényt veszteni. Trükköket kell megtanulni és bemutatni a közönségnek/nézőnek.

Mikor tudsz vele foglalkozni? A trükköket elég sok helyen lehet gyakorolni. Otthon a konyhaasztalon, vagy akár eljárhatsz bűvész klubokba is, ahol szervezett keretek között tudsz foglalkozni a bűvészettel.

Miért érdemes foglalkozni? El tudsz kápráztatni másokat. Gyerekeknek azért lenne fontos bűvészkedni, mert javul a kézügyességük, a koncentrálóképességük, megtanulnak előadni másoknak, nő az önbizalmuk. Felnőtteknek azért célszerű bűvészkedni, mert akár a gyermekeiket szórakoztathatják.

Hogyan lehet bűvészkedni?  A bűvészetnek több fajtája van. 1) Close-up/Mikromágia: Mindennapi tárgyakkal kell bemutatni trükköket. 2) Színpadi bűvészet: Trükkök, számok, előadások bemutatása a színpadon (ember kettévágása, lebegés, stb.) 3) Mentalizmus: Megfigyelések, pszichológia és trükkök/kellékek használata. A mentalizmus a gondolatolvasástól kezdve a jóslásig terjed.

Mennyibe kerül? Olcsó. Hétköznapi tárgyakkal kiváló trükköket lehet megtanulni. Érdemes megjegyezni,hogy hatalmas szakirodalma van a kártyatrükköknek vagy az érmetrükköknek és a bűvészetről általában.

Természetesen a nyúl a cilinderkalapból trükk már a múlté. Azonban rengeteg kiváló bűvésztrükköt lehet elsajátítani. Sok anyagot lehet találni írott vagy videó formátumban. Az internet rengeteg információt tartalmaz a bűvészetről. Több kiváló magyar bűvész tart műsorokat. Ha felnőttként kezdesz el a bűvészettel foglalkozni, akkor szerintem célszerű egy-egy témában elmerülni. Ha szeretsz kártyázni, pókerezni, akkor a kártyatrükkök elsajátítása lehet az ideális terület. Amennyiben érdekelt a gondolatolvasás, akkor lehet a mentalizmussal érdemes foglalkozni. Az egyszerűbb érmetrükköket pedig azért érdemes elsajátítani, mert bármikor be lehet mutatni .

A bűvészet gyakorlása javítja a kreativitást, magabiztosabb leszel tőle, és a napi foglalkozások miatt az életed része lesz a bűvészkedés. Korábban nehezebb volt trükköket tanulni, mivel a bűvészek - érthető okokból- nem igen szerették volna megosztani a tudásukat a laikusokkal. Sok helyen lehet olvasni, hogy a nagy bűvészek első sorban az írott anyagokat preferálják tanulás céljából. Azonban rengeteg DVD is található a piacon, mely alapján talán egyszerűbb elsajátítani a trükköket.

Természetesen nagysikerű, virális trükköket mindenki látott már a youtube-on. Hogy felkeltsem az érdeklődésed a bűvészet iránt ezért inkább bemutatok egy-egy oktatóvideót.

 

Egyszerű érmetrükk

Egyszerű kártyatrükk

 

Bevezetés a mentalizmusba 

 

Érdekességek

  • Neil Patrick Harris (Barney Stinson az Így jártam anyátokkal c. sorozatból) komoly szinten foglalkozik a bűvészettel.
  • További  hírességek, akik foglalkoztak bűvészettel: Johnny Carson, Don Johnson, Woody Allen, Dick Cavett, Dick Van Dyke, Milton Berle, Cary Grant, Bill Bixby, Jimmy Stewart, Steve Martin, Muhammad Ali, Bob Barker, George Bush, Jerry Lewis, Charles Dickens.
  • Ausztráliában, Queenslandben csak az tarthat nyulat, aki igazolni tudja, hogy bűvész.
  • A levitációt (illúzió) már görög drámában is bemutatták (Kr. e. 431)
  • David Copperfield 64 millió dollárt bűvészkedett össze tavaly. A brit Dynamo pedig 18 milliót.

Források és Hasznos Információk

 

http://buvesz.blog.hu/ - a budapesti Figaro bűvészbolt blogja (bűvészhírek, beszámolók, kritikák, kellékek)

http://www.themagicacademy.com.au/Interesting_Facts_About_Magic-9.htm - érdekes tények a bűvészetről

http://www.kickassfacts.com/40-interesting-magician-facts/ - további érdekes tények a bűvészetről

http://eugenemagicclub.com/Giobbi_Card_Magic-Intro.pdf - kiváló bevezetés a kártyatrükkökhöz

https://www.youtube.com/watch?v=1zwhG00lAWc - Eric Jones érmetrükkjeihez egy kis ajánló

https://www.youtube.com/watch?v=Qg8HQD5-seI - Dynamoc Top 10 trükkje

https://www.forbes.com/sites/hayleycuccinello/2016/10/26/worlds-highest-paid-magicians-2016-david-copperfield-conjures-64-million-tops-list/#5c3956104150 - legjobban kereső bűvészek listája 2016-ból

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412489519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása