Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Origami

A papírhajtogatás művészete

2017. május 26. - Kacagó gerle

Te hajtogattad meg legelőször a sótartót a technika órán? Vagy papírszívet készítettél Anyák Napjára? Esetleg a te papírrepülőd szállt el a legmesszebbre? Vagy hajtogattál már papírsárkányt? Érdekel a geometria? Akkor az origami megfelelő hobbi lehet a számodra.

origami-102178 1920

Kinek való? Bárkinek, aki szereti a kreatív, alkotó tevékenységeket. Ha az ember elmélyed a témában rájön, hogy mennyire szép darabokat lehet alkotni egy egyszerű papírlapból.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Este, otthon a munka után. A kocsmában a sör mellett meghajthatod a pénzt, amivel fizetni szeretnél. Ha unatkozol az iskolában hajtogathatsz egy menő repülőt.

Miért érdemes vele foglalkozni? Minden ünnepre tudsz saját készítésű ajándékot adni. Egyedi dolgokat tudsz létrehozni papírból. Készíthetsz lakásdekorációt. Fejlődik a kézügyességed, türelmesebb leszel. Miközben hajtogatsz, teljesen koncentrálnod kell. Ha nem figyelsz oda, a meghajtott élek nem lesznek pontosak. A műveletek közben nem érsz rá a napi gondjaiddal foglalkozni, mert teljesen leköt a modell készítése.

Hogyan lehet gyakorolni az origamit? Az origamiban csak hajtani lehet a papírt. Vágni és ragasztani tilos. Először meg kell tanulni értelmezni a szimbólumokat az origami diagramokon. A szimbólumok segítségével az alaphajtások vannak szabványosítva. Ha már ezek ismertek, akkor érdemes elkezdeni könyvekből, videókból az egyszerűbb modelleket meghajtani.

Mennyibe kerül? Az origami egy olcsó hobbi. Azonban a bonyolultabb modellekhez szükséges speciális papírokat nem lehet egy általános papírboltban beszerezni.

Gyerekkorban mindenki hajtogatott már papírt. Azonban a legtöbb fiú a repülő hajtogatásánál, a legtöbb lány pedig a tulipán hajtogatásánál befejezi az ismerkedést ezzel művészetével. Kreatív és műszaki érdeklődésű embereknek egyaránt ajánlott ez a hobbi. Akár egyedi kézműves ajándékokat lehet készíteni a különböző ünnepekre. Kiváló karácsonyfadísz készülhet papírból decemberben. Nőnapra pedig gyönyörű rózsát lehet hajtogatni. A Csillagok Háborúja fanok pedig elkészíthetik az űrhajókat, vagy akár magát Yoda mestert is. Az origami egyik speciális fajtája a moneygami vagy dollar bill origami. Ha elsajátítasz egy két modellt, akkor egyedi borravalót is adhatsz a pincérnek.

Csillag alakú karácsonyfadísz

Origami rózsa

Yoda mester (nehéz modell)

Dollar bill origami

Első lépésben négyzet alakú origami papírra lesz szükséged. Ezt be tudod szerezni a legtöbb papírboltban. Utána pedig el kell sajátítanod a nemzetközi hajtási szimbólumokat, melyek a legtöbb origami diagramban (fényképes, rajzos hajtogatási utasítások sorozata) benne találhatók.

Forrás: rainbowresource.com 

 

Ezután célszerű megtanulni az alaphajtásokat és a bonyolultabb modellek bázisállapotait. Utána pedig lehet folytatni az egyszerűbb modellekkel. Nem szabad megijedni, ha nem megy az elején. Az egyszerűbb modellekkel is élethűen lehet utánozni a valós tárgyat, élőlényt.

 

Érdekességek

  • A felnőtt színezők nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Azonban a papírhajtogatás is képes a stresszoldásra. A stressz levezetése során az elme és a kezek összedolgoznak a papír formálása közben. A részletekre való figyelés miatt a lehető legpontosabban kell dolgozni. Az ember a koncentrálás miatt a napi gondokat elengedi a hajtogatás közben.
  • Az origaminak a műszaki életben való alkalmazása rendkívül széleskörű (origami engineering). Napelemmel rendelkező műholdak a világűrbe juttatása során rendkívül fontos, hogy kis helyen elférjen a szerkezet a rakétatestben. Majd, ha már az űrben van az eszköz, ki tudja magát csomagolni és nagy felületet tud alkotni, hogy a napenergiát minél jobban fel tudja használni. Origami alapú sztentek alkalmazása során pedig még kisebb sebet kell ejteni az érsebészeti műtétek során, mivel kisebb helyet foglal a becsomagolt orvosi eszköz.
  • 1000 darumadár legendája. Egy ősi japán legenda szerint, aki elkészít 1000 darab origami darut, annak teljesülni fog egy kívánsága.

Források és Hasznos Információk

http://www.budaiorigami.hu/hu - Budai Péter origami művész honlapja. Megtalálható rajta az origami szimbólumok magyar nyelven.

http://www.langorigami.com/ - Robert J. Lang amerikai fizikus és origami művész honlapja. Egyedi modelljei és az origami gyakorlati alkalmazása miatt az egyik leghíresebb szakember.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL83B4618216D7989B - Jo Nakashima brazil origami művész kezdő modelleket tartalmazó kiváló minőségű csatornája.

https://www.youtube.com/watch?v=3E12uju1vgQ - Origami az űrben. Gyakorlati alkalmazása az origaminak a világűrben.

http://origamit.mit.edu/ - A híres MIT egyetem origami klubja.

http://ezinearticles.com/?Why-Origami-Helps-Relieve-Stress&id=802507 - Origami, mint stresszoldó.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr2112533147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása