Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

5 érv, hogy miért ne keress pénzt a hobbiddal

2018. július 10. - Kacagó gerle

Tele van az internet mindenféle pénzcsináló ötlettel, tippel, tanáccsal. Természetesen az nagyon jó dolog, ha valaki szereti a munkáját vagy a szabadidejében a hobbijával keres pénzt. Azonban valljuk be, a legtöbb ember (magamat is beleértve) csak elvan a munkájával. Illetve ami még ennél is rosszabb, ha kifejezetten nem szereti azt a tevékenységet, amit a nap 8-10 órájában csinál. Ilyenkor ami segíthet a szellemi és fizikai jobblétért, az egy jó hobbi űzése. De az ember sokszor hirtelen csak a hobbijával akar foglalkozni. Ez főleg a nehéz munkanapok után történhet meg. Hiszen jól érzed magad a bütykölés közben. Természetes, hogy azt szeretnéd csinálni. Azonban, ha pénzt szeretnél vele keresni, lehet pont ezt a kikapcsolódást veszíted el.

pexels-photo-164474

Következzen egy szubjektív lista, hogy miért ne keress a hobbiddal pénzt.

1. Ha pénzt keresel vele, akkor az már nem biztos, hogy hobbi

Onnantól, hogy a kedvelt tevékenységedből megszerezted az első forintokat (pl. valakinek sütöttél esküvőre süteményt, vagy pénzt kaptál egy fellépésért) a további pénzszerzés lebeghet a szemed előtt. Azaz, ismét pénzkereső robot üzemmódba kapcsolsz.

2. Feszélyezve érzed magad, mert nem vagy profi

Ha valaki főállásban fényképész, akkor egész nap a fotózással foglalkozik. Azaz van ideje jól elkészítenie a videókat és az egyéb multimédiás anyagokat, melyeket feltölt a netre. Muszáj neki jól csinálnia, hiszen vevőket kell szereznie. Mert ebből él. A hobbista pedig csak a munka mellett foglalkozik a hobbijával. Azaz jóval kevesebb ideje van elsajátítania a technikai dolgokat. Illetve még kevesebb ideje van egy portfólió előállítására és honlap kezelésére. Hála a jól elkészített és megvágott videóknak, este a kanapén szörfölve a videók között mindig lehet profi előadásokat, anyagokat látni, melyeket hivatásosok készítenek. Ilyenkor az ember el tud szomorodni, hogy mennyire keveset tud.

3. Beszűkülhet a látótered

Ha nagyon komolyan foglalkozol egy hobbival a munkád mellett, akkor rendkívül kevés időd marad. Egyszerűen nem fér bele akkor más az életedbe. Ha valaki nagyon beleéli magát valamibe, az akár a flow élményhez is juttatja. De azért vigyázni kell, nehogy egy hobbi mánia legyen. Szóval kell mást is csinálni. Egy kis túra a szabadban vagy egy csapatjáték mindig feldobja az embert. 

4. Több pénzt költesz rá, mint kellene

Minden hobbi viszi a pénzt. Valamelyik kevésbé (pl. Origami), valamelyik jobban (pl. Vitorlázás). Azonban az ember hajlamos többet beleáldozni, ha kecsegtet a plusz pénz lehetősége. Lehet becsúszik fotósként egy-egy esküvői fotózás, de ezért nem biztos, hogy meg kell venni a horror árú segédeszközöket.

5. A munkád és a családi életed rovására mehet

Teljesen egyértelmű, ha a munkaidő alatt is csak a zenélés, méhészet, futás jár az eszedben, és szabadidődben pedig ezeket a tevékenységeket csinálod, akkor előbb-utóbb a munkahelyedet és a párkapcsolatodat, családodat is veszélyeztetheted. A gyerek sem biztos, hogy örül neki, ha minden idődet egy roncs autó restaurálásával töltöd. Egy barátom mesélte, hogy minden szabadidőjét az edzés töltötte ki. Folyton csak futott, biciklizett, és úszott. Nagy sikerére jól szerepelt a versenyen, azonban a feleségével megromlott a kapcsolata. Most próbál a kapcsolaton javítani.

.

Cardistry

Legyél kártyazsonglőr!

Érdekel a zsonglőrködés? Jól bánsz a kártyával? Szívesen megtanulnál pár mutatványt a legyezőn és a profi kártyakeverésen kívül? Akár fel is töltenéd az előadásodat az internetre? Amennyiben igen, akkor a kártyazsonglőrködés kiváló hobbi lehet a számodra.

card-fanFénykép: deceptionathand.com

Senki sem nőtt úgy fel, hogy ne vett volna egy pakli kártyát a kezébe. Mindenki játszott már kártyajátékot: UNO, Fekete Péter, snapszer, römi, póker, zsír, HKK. Szóval az egyszerűbb kártyakeveréseket, fogásokat, és egyéb kártyakezeléseket érdemes megtanulni. Hiszen alapszinten nem nehéz elsajátítani őket.

Kinek való? Bárkinek. A fiatalok rögzíthetik az előadásaikat videóra és megoszthatják a közösségi médiában. Továbbá, az idősebbek is kiválóan fejleszthetik a kézügyességüket.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából bármikor. Csak legyen kéznél egy pakli kártya. Akár tanulás közben is lehet pörgetni a lapokat.

Miért érdemes vele foglalkozni? Szép mutatványokat tudsz kártyával végrehajtani. A felnőtteknek meg kiváló stresszlevezető a nap végén. Csak a mutatványra összpontosítasz, kikapcsolod az agyad.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Veszel egy-két pakli jó minőségű kártyát. Sajnos a nagymamád römi kártyája nem lesz jó választás.

Mennyibe kerül? Kezdésnek elég két pakli kártyát venni, maximum háromezer forintért. Természetesen vannak drágább kártyák, azonban ezeket akkor érdemes beszerezni, miután már rendszeresen gyakorolsz.

Tovább

Legyél drónpilóta!

Hóditsd meg az eget!

Érdekelnek a legújabb műszaki kütyük? Szeretsz barkácsolni? Volt távirányítós autód, hajód? Mindig is vonzott a repülés? Elvitted a gyerekeidet egy drón bemutatóra, és neked is megtetszettek ezek a távolból irányított repülő eszközök? Bár lehet sárkányrepülőt is eregetni, azonban a huszonegyedik században érdemes kipróbálni a drónokat. Amennyiben elszánt vagy, akkor pedig építhetsz magadnak akár egy saját drónt is.

drone

Kinek való? Bárkinek, akit érdekel a téma és megvan áldva egy kis műszaki érzékkel. Amennyiben gyerekkorodban forrasztottál vezetékeket és később is érdekeltek a műszaki dolgok, neked való hobbi lehet.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Az építést lehet esténként csinálni a műhelyedben, garázsodban. A próbarepüléseket pedig meg lehet csinálni hétvégente.

Miért érdemes vele foglalkozni? Egy modern hobbit űzhetsz. Meseszép légifelvételeket tudsz készíteni a környékről, ahol élsz. Akár versenyekre is mehetsz, ahol a többi drónpilótával mérheted össze a tudásod.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? A legegyszerűbb, ha kipróbálod az egyik barátod drónját vagy veszel egy olcsóbb drónt. A kezelése során pedig beleszeretsz vagy félreteszed.

Mennyibe kerül? Egy olcsóbb drónt már tudsz 20-30 ezer forintért vásárolni. Ha saját magad kezded el építeni a számodra megfelelő drónt természetesen jóval drágább is lehet.

Tovább

Papírmakettezés

Építs bármit papírból.

Remekeltél technika órán az általános iskolában? Szerettél hajtogatni, vágni, ragasztani? Segítettél anyukádnak karácsonyfa díszeket és angyalkákat csinálni? Gyerekkorodban elkészítettél pár műanyag repülőmakettet? Esetleg komoly hajómakettező vagy? Akkor a papírmakettezést érdemes kipróbálnod.

pexels-paper

Kinek való? Gyereknek, felnőttnek, idős embernek. Bárkinek. Papírból előállítani térbeli alakzatokat mindenkinek örömet okozhat.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Mivel a papírmakettezés egy kiváló stresszlevezető, ezért esténként kiváló elfoglaltság a tablet és az okostelefon nyomkodása helyett. A koncentráció és a kézügyeskedés közben kellemesen megnyugszol és elálmosodsz.

Miért érdemes vele foglalkozni? Jó érzéssel tölt el, hogy alkotsz a kezeiddel. Szép tárgyakat lehet készíteni. Akár ajándékot is készíthetsz a családtagjaidnak. Mivel a sablonokat előre kinyomtatod, a kész mű minősége olyan lesz, hogy bátran kirakhatod a polcra.

Hogyan kezdheted ezt a hobbit? Beszerzel egy kicsit vastagabb papírt. Keresel a neten egy egyszerűbb modellt. Kinyomtatod színesben. Ollóval, szikével körbevágod. Ragasztóval pedig összeragasztod. Mivel előre kinyomtatod a mintát, ezért nincsen szükség festékekre.

Mennyibe kerül? Szinte fillérekből el lehet kezdeni. Ha van lehetőséged ingyen színesben nyomtani, akkor mindenféleképpen próbáld ki! (Irodai gerillák! Ez nektek szól.) A későbbiekben be lehet szerezni vágólapot, speciális szikéket, vonalzókat. Azonban ezeket pár ezer forintért meg lehet kapni.

Tovább

Tervezd meg az év végét!

Legyen idő a hobbidra az év végi hajrá során.

Közeledik az év vége. Szerencsére ilyenkor van egy kis leállás a munkahelyeken. Bár nem mindenki teheti meg, hogy két-három hétre otthon maradjon, azonban pár napot talán mindenki otthon tud tölteni.

Az ünnepek miatt fokozott családi stresszhelyzet van, ezért fontos, hogy az ember valóban ki tudjon kapcsolódni. Ha ez nem történik meg, akkor előfordul, hogy fáradtabban térünk vissza a munkába január elején.

betoro

 

Ezért igenis kell időt szakítani a hobbinkra. Természetesen nem Szenteste kell nekiállni egy hajómakettnek, hanem célszerű előre betervezni, mit mikor szeretnénk csinálni.

Két feladat van december közepén: év végi célok kitűzése és az ütemezés. Segítségével könnyebben lehet venni az akadályokat a karácsonyi nyüzsgés során. A legfontosabb, hogy az év végi leállás alatt nem tudunk bepótolni több hetes, hónapos elmaradt munkát. Azaz kevés rövidtávú célt kell kitűzni az év végére. Mivel sok minden elintézni való akad, ezért nem a hobbikkal kapcsolatos célok lesznek többségben. Azonban ez nem baj, hiszen ha ütemezve vannak a zsúfolt év végi teendők, akkor az a pár szabadon eltöltött óra sok energiával tudja feltölteni az embert.

Reális, rövid távú célok, melyeket meg lehet valósítani egy-két-három hét alatt:

 • Elmenni a családdal templomba
 • Eltölteni kettesben a feleségeddel egy-két órát
 • Karácsonyi ebéd elkészítése
 • Végignézni egy sorozatot a gyerekek nélkül
 • Elkészíteni a matatófalat a gyerkőcnek
 • Beülni egy kávéházba és dolgozni egy blogbejegyzésen
 • Elvégezni egy rövid online kurzust
 • Elővenni a tavaly Karácsonyra kapott festőállványt, és festeni egy képet
 • Programozóként dolgozni a pet-projekteden
 • Zenélni
 • Végre egy könyvet elolvasni
 • Visszatekinteni az évre (Mi az ami sikerült? Mi az ami nem sikerült? Min dolgozok, hogy jobb legyen?)
 • Kijelölni a jövő évi fókuszterületeket (Munkahelyváltás, családalapítás, lefogyni, másodállást elkezdeni, vállalkozást beindítani)
 • Semmit nem csinálni, csak bejglit enni és cukros üdítőt inni
 • Elmenni szaunázni
 • Konditerembe menni
 • Korcsolyázni

Miután megvan az, hogy mit szeretnél csinálni, a következő feladat, hogy beütemezd a rendelkezésre álló egy/két/három hétre. Mivel az idő nagyon gyorsan megy, ezért tudnod kell, hogy melyik nap mit szeretnél csinálni. Az ünneplés és a rokonjárás sok időt elvesz, ezért nagyon kevés idő marad. Én a tervezést egy A/4-es kinyomtatott naptárral oldom meg. Egy hét az egy oldal. Az egyes napokhoz pedig pontonként beírom, mit szeretnék csinálni. Ha valamit aznap nem tudok megoldani, akkor csak átnyilazom egy másik napra.

A papírt pedig mágnessel rögzítem a hűtőre. Így az mindig szem előtt van.

utem

A félreértés elkerülése miatt, nem azt javaslom, hogy az év végébe még jobban szakadjon meg valaki. Csak azt javaslom, hogy tervezd meg az év végi leállást úgy, hogy legyen idő magadra és a hobbidra. Írj össze pár számodra fontos dolgot, majd add hozzá a kötelező feladatokat. Ütemezd a rendelkezésre álló pár napra, és rakd ki a naptárt hűtőre (mindig szem előtt van, mikor enni szeretnél).

Egy próbát megér. Ha beválik, akkor jövőre is tervezhetsz.

 

 

 

 

Hobbifutás

Nemcsak a (fél)maratonistáké a rekortán

Futásról rengeteg cikket és blogbejegyzést lehet olvasni. Akár kezdő futó vagy, akár maratonista, az elérhető információ szinte végtelen. Amit viszont látok, hogy a futást, mint szabadidős tevékenységet egyértelműen egy fejlődő pályának állítja be a legtöbb anyag. Bevallom, amikor elkezdtem futni, én is azt gondoltam, hogy majd fogok félmaratont futni. Azonban, két és fél év rendszeres futás után rájöttem, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni.

Amennyiben szeretnél tenni magadért és az egészségedért, egy kis ajánlás, hogy miért is jó „hobbiszinten futni”.

running1

Kinek való? Gyereknek, felnőttnek, nyugdíjasnak. Bárki elkezdhet futni. Mielőtt nekiállsz, azonban érdemes elmenni sportorvoshoz. Főleg akkor, ha idősebb vagy, netán jelentős túlsúllyal rendelkezel.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából akkor, amikor más hobbit csinálnál. Azonban, célszerű egy hétre előre beütemezni, hogy mikor mész futni. Így nem felejted el és biztosan szakítasz rá időt.

Miért érdemes vele foglalkozni? Energikusabb leszel, jobban alszol, a stressz-szinted csökken. Kinn vagy a szabad levegőn.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Ha nincsen egészségügyi kockázat, akkor a legelső, hogy vegyél egy jó futócipőt. Ezen nem szabad spórolni. Ne a legelső tömegsportboltba menjél be, hanem menjél futó szaküzletbe. Én is vidékről járok „fel” Pestre cipőt venni.

Mennyibe kerül? A futás olcsó hobbi. A legfontosabb a korábban említett futócipő. 30 000 forintért már elég jót lehet venni. Egy futócipővel kb. 800 -1000 kilométert lehet futni. Ha csak 10-15 kilométert futsz egy héten, akkor körülbelül jó évente kell cipőt cserélned. Azaz, egy edzés ára nem olyan sok. A futóruházat is tud drága lenni, de ha nem futsz sokat, akkor az áruházak sajátmárkás termékei teljesen megfelelőek

Tovább

Naplóírás

Jegyezz, tervezz, emlékezz

Szeretsz írni és jegyzeteket készíteni? Esetleg blogot vezetsz? Tetszenek a határidőnaplók és a jegyzetfüzetek? Tervező típus vagy? Szívesen elevenítenéd fel az emlékeidet? Akkor a naplóírás jó hobbi lehet számodra. Ráadásul, ehhez a tevékenységhez pedig egyáltalán nem is kell olyan rettentően sok idő.

pexels-photo-217661

Kinek való? Bárkinek, aki egy kicsit is tudatosabb életre vágyik. A naplóírás egyidős lehet az írással. A kézzel írt naplót pedig mindenkinek csak ajánlani tudom. Szinte mindent számítógéppel írunk, a kézírás kezd kikopni a hétköznapokból.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Rendszeresen kell időt szánni a naplóbejegyzéseknek. Ez a rendszeresség természetesen egyénenként eltérő. Személyes napló esetén szerintem a heti 1-2 írás elég. Illetve lehet akár ritkább is. Én hetente-kéthetente összegzem, hogy mi történt velem és milyen gondolatok járnak a fejemben.

Miért érdemes vele foglalkozni? Rögzíted a gondolataidat és az érzelmeidet. Újra fel tudod idézni az adott időszakot. A problémákat pedig ki tudod írni magadból (legalábbis, segíthet a feldolgozásban). Átválthatsz "tervező üzemmódba". Nagy probléma az információdömping  a munka és pénzcentrikus társadalomban. Sokszor csak kapkod az ember. Egy kis tervezés, céltudatosabb élet sokat segít a mindennapok küzdelmeiben.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Előveszel egy füzetet és egy tollat, és belekezdesz az írásba. Azonban vehetsz igényes jegyzetfüzetet és használhatsz klasszikus töltőtollat is. Illetve, online is írhatsz. Bár szerintem a kézírás jobb. Türelemre tanít. Illetve nem felejtesz el kézzel írni :)

Mennyibe kerül? Eszköztől függ. Azonban pénzügyileg olcsó. Az ára a nyugodt környezetben töltött idő. Fontos, hogy legyen egy 10-15 perc elmélyedt gondolkodás és írás.

Tovább

Tortakészítés

Legyél hobbicukrász!

Édesszájú vagy? Mindig tetszettek a különleges sütemények, torták? Otthonosan érzed magad a konyhában? Kreatív vagy? Szereted a dekorációt? Nem ijedsz meg egy komoly recept láttán? Amennyiben szeretnél süteményeket és tortákat sütni, akkor a tortakészítés egy kiváló hobbi lehet a számodra.

 IMG 0316

Anyósom által készített epres-joghurtos-kekszes házitorta. Nincsen csillogó bevonat, photoshop, azonban finom.

Kinek való? Bárkinek, aki szeret alkotni a konyhában. Amennyiben van egy kis szakács és cukrász vénád, akkor érdemes megpróbálkoznod a tortakészítéssel.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Miután hazaértél a munkából nekiállhatsz és akár lefekvésig keverhetsz, dagaszthatsz, süthetsz. Azonban célszerű kipihenten neki állni. Egy kiváló szombati program lehet egy születésnapi torta elkészítése.

Miért érdemes vele foglalkozni? Kiélheted a kreativitásodat és megeheted az alkotásodat. A házi torta pedig mindig finomabb mint egy torta a cukrászdából. A nagyi sütije mindig jobb!

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Érdemes pár blogot követni, valamint szakkönyveket olvasni. Amennyiben elszántad magad, akkor az egyszerűbb süteményekkel érdemes kezdeni. Rosszabb esetben ronda lesz, de finom :)

Mennyibe kerül? A netes szakirodalom jelentős részéhez ingyen hozzá lehet jutni. A minőségi szakkönyvek természetesen drágábbak. Azonban egy szép tortát szerintem 5-10 000 Forintból ki lehet hozni. Ha pedig ügyes vagy, akkor előbb utóbb csinálhatsz másnak is tortát, süteményt (lakodalomra, születésnapra, eljegyzésre)

Tovább

Labdarúgó játékvezetés

Legyél focibíró!

Szereted a focit, de nem vagy egy nagy labdazsonglőr? Szereted a jó levegőt? Szeretsz mozogni? Szeretnél főnök lenni valahol? Kedveled a jó társaságot? Jó lenne, ha a hobbiddal pénzt is kereshetnél? Akkor a labdarúgó játékvezetés kiváló hobbi lehet a számodra.

Puhl Sándor az 1994-es VB döntőn. Forrás: focibiro.hu

Kinek való? Bárkinek, aki el tudja magát képzelni magát egy falusi focipályán, vasárnap rekkenő hőségben a focisták között egy gyors sprintben, miközben épp egy büntetőt ítél a hazai csapat ellen egy szomszédvári rangadó 88. percében.

Mikor tudsz vele foglalkozni? A mérkőzések általában hétvégén vannak. Mivel utazni is kell, ezért egy jó fél napot rá lehet számolni egy ifi-felnőtt mérkőzésre.

Miért érdemes vele foglalkozni? Mert mozogsz a szabad levegőn. Új embereket ismersz meg. Fejlesztheted a vezetői készségeit. Egy nagy családhoz tartozhatsz.

Hogyan kezdhetsz el meccset vezetni? El kell végezned egy játékvezetői tanfolyamot. Utána pedig megkezdheted a működést (mérkőzések vezetése) a serdülő és az alacsonyabb osztályú meccseken.

Mennyibe kerül? Amikor én jártam a tanfolyamra, akkor ingyenes volt. Most úgy látom, hogy 26 500 Ft a felnőttek részére és 20 500 Ft a diákok részére. Meg kell vásárolni a kellékeket (mez, nadrág, síp, piros lap, sárga lap, partjelző zászló, stb.). Azonban ezzel a hobbival pénzt kereshetsz, így megtérül a befektetés. Egy mérkőzés játékvezetői díja az alacsonyabb osztályokban kb 7-8000 Ft. (Sajnos nem találtam naprakész információt).

Tovább

Rajzolás

Gyerekkorodban az íróasztalod tele volt színes ceruzákkal? Volt gyurmázós radírod? Szívesen rajzoltad le a kedvenc mesehősödet? Akár még képregényt is rajzoltál? Tele volt az összes tankönyved firkákkal? Szerettél volna művész lenni? Amennyiben nem áll tőled távol a kreativitás, és szeretnél esténként, hétvégénként alkotni, akkor a rajzolás kiváló hobbi lehet számodra.

Kinek való? Bárkinek. Óvodásoknak, diákoknak, felnőtteknek, nyugdíjasoknak. A hobbi szintű rajzolás teljes mértékben tanulható.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Szinte bármikor és bárhol lehet rajzolni. Akár az iskolában is rajzolhatsz a füzet szélére. Vagy kiülhetsz egy parkba és rajzolhatsz munka után.

Miért érdemes vele foglalkozni? A legfontosabb, hogy egy alkotó tevékenységről van szó. Rajzolás közben koncentrálsz és napi problémákkal nem foglalkozol. Ha van egy alapszíntű rajzkészséged, akkor pedig jól tudsz ábrákat és magyarázatokat készíteni. Nem Móricka rajzokkal mutatod be az ötleted, véleményed. Erre szakmától függetlenül sokszor lehet szükséged.

Hogyan kezdetsz el rajzolni? Veszel pár puha ceruzát, radírt, és egy vázlattömböt (sketchbook). Érdemes könyvek, vagy online videó tutorialok alapján elkezdeni. Aztán a gyakorlás miatt napról-napra ügyesebb leszel.

Mennyibe kerül? A rajzolás olcsó hobbi. Pár ezer forint befektetéssel egy értékes hobbid lehet.

Tovább