Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Papírmakettezés

Építs bármit papírból.

2018. január 22. - Kacagó gerle

Remekeltél technika órán az általános iskolában? Szerettél hajtogatni, vágni, ragasztani? Segítettél anyukádnak karácsonyfa díszeket és angyalkákat csinálni? Gyerekkorodban elkészítettél pár műanyag repülőmakettet? Esetleg komoly hajómakettező vagy? Akkor a papírmakettezést érdemes kipróbálnod.

pexels-paper

Kinek való? Gyereknek, felnőttnek, idős embernek. Bárkinek. Papírból előállítani térbeli alakzatokat mindenkinek örömet okozhat.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Mivel a papírmakettezés egy kiváló stresszlevezető, ezért esténként kiváló elfoglaltság a tablet és az okostelefon nyomkodása helyett. A koncentráció és a kézügyeskedés közben kellemesen megnyugszol és elálmosodsz.

Miért érdemes vele foglalkozni? Jó érzéssel tölt el, hogy alkotsz a kezeiddel. Szép tárgyakat lehet készíteni. Akár ajándékot is készíthetsz a családtagjaidnak. Mivel a sablonokat előre kinyomtatod, a kész mű minősége olyan lesz, hogy bátran kirakhatod a polcra.

Hogyan kezdheted ezt a hobbit? Beszerzel egy kicsit vastagabb papírt. Keresel a neten egy egyszerűbb modellt. Kinyomtatod színesben. Ollóval, szikével körbevágod. Ragasztóval pedig összeragasztod. Mivel előre kinyomtatod a mintát, ezért nincsen szükség festékekre.

Mennyibe kerül? Szinte fillérekből el lehet kezdeni. Ha van lehetőséged ingyen színesben nyomtani, akkor mindenféleképpen próbáld ki! (Irodai gerillák! Ez nektek szól.) A későbbiekben be lehet szerezni vágólapot, speciális szikéket, vonalzókat. Azonban ezeket pár ezer forintért meg lehet kapni.

Mindig is szerettem azokat a hobbikat, melyek kevés pénzből űzhetők. Bár a papírmakettezés olcsó, mégis nagyon szépet lehet alkotni. Mindenki számára elérhető, de kevesen foglalkoznak vele mélyebben. Hasonlóan az origamihoz, az anyag, melyet alakítunk, a papír. A papírra ki kell nyomtatni színesben a mintát, majd vonalzó, olló, szike segítségével pedig ki kell vágni az egyes elemeket, alkatrészeket. Ezután pedig össze kell ragasztani az alkatrészeket és készen is lesz a makett.

gameboy.png

Klasszikus GameBoy kiterített rajza. (Forrás: http://www.cubeecraft.com/cubee/gameboy)

Természetesen különböző nehézségű makettek közül lehet választani. Célszerű először a könnyebbekkel kezdeni, majd úgy haladni a nehezebb modellek felé.

 Super Mario papírból

 Ford Mustang papírból

Boeing 777 papírmakett festése

 Star Wars BB8 droid papírból

Könnyen beszerezhető alapanyaggal és egyszerű eszközökkel végezhető hobbi. Csodálatos alkotásokat lehet készíteni.

Érdekességek

  • A legnagyobb papírból készült hópehely 4,4 méter széles.
  • A papírmakettezés a II. Világháború közben kezdett el jobban elterjedni, mivel a papír egy olyan anyag volt, melynek a gyártását és a használatát nem korlátozták jelentősen.
  • Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb makettek esetében vastagabb, míg a kisebb makettek esetében vékonyabb papírt érdemes használni. Négyzetmétertömeg jellemző alapján (sűrűség jellegű mennyiség) a következő alkalmazási területek javasoltak:
    • 200-300 g/m2. Nagy makettek elkészítéséhez (pl. épületek, hidak).
    • 160-180 g/m2. Jól alakítható, de kellően merevséget biztosító papír. Általános makettezési célra kiváló.
    • 80 g/m2. Fénymásolópapír. Részletek kialakításához megfelelő.

Források és További Hasznos Információ

http://cp.c-ij.com/en/categories/CAT-ST01-0071/top.html - Kivágható sablongyűjtemény.

https://minilabmodels.wordpress.com/chosing-the-right-paper-and-printer/- Megfelelő papír kiválasztása.

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/features/papercraft-models-and-cut-outs-five-facts-about-this-years-happy-holidays-google-doodle-a6783851.html - Érdekességek a papírról.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paper_model - Papírmakettezésről általában.

http://modellezes.network.hu/blog/modellezes-hirei/modell-vagy-makett-mi-a-kulonbseg - Mi a különbség a modell és a makett között?

http://www.papirmakett.hu/index.php/tippek-tra-kka-k/i_2.html - Papírmakettezés trükkök magyarul.

https://www.youtube.com/user/PaperCruiser - Járműkészítés papírból.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr3712786452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása