Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbifutás

Nemcsak a (fél)maratonistáké a rekortán

2017. november 07. - Kacagó gerle

Futásról rengeteg cikket és blogbejegyzést lehet olvasni. Akár kezdő futó vagy, akár maratonista, az elérhető információ szinte végtelen. Amit viszont látok, hogy a futást, mint szabadidős tevékenységet egyértelműen egy fejlődő pályának állítja be a legtöbb anyag. Bevallom, amikor elkezdtem futni, én is azt gondoltam, hogy majd fogok félmaratont futni. Azonban, két és fél év rendszeres futás után rájöttem, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni.

Amennyiben szeretnél tenni magadért és az egészségedért, egy kis ajánlás, hogy miért is jó „hobbiszinten futni”.

running1

Kinek való? Gyereknek, felnőttnek, nyugdíjasnak. Bárki elkezdhet futni. Mielőtt nekiállsz, azonban érdemes elmenni sportorvoshoz. Főleg akkor, ha idősebb vagy, netán jelentős túlsúllyal rendelkezel.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából akkor, amikor más hobbit csinálnál. Azonban, célszerű egy hétre előre beütemezni, hogy mikor mész futni. Így nem felejted el és biztosan szakítasz rá időt.

Miért érdemes vele foglalkozni? Energikusabb leszel, jobban alszol, a stressz-szinted csökken. Kinn vagy a szabad levegőn.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Ha nincsen egészségügyi kockázat, akkor a legelső, hogy vegyél egy jó futócipőt. Ezen nem szabad spórolni. Ne a legelső tömegsportboltba menjél be, hanem menjél futó szaküzletbe. Én is vidékről járok „fel” Pestre cipőt venni.

Mennyibe kerül? A futás olcsó hobbi. A legfontosabb a korábban említett futócipő. 30 000 forintért már elég jót lehet venni. Egy futócipővel kb. 800 -1000 kilométert lehet futni. Ha csak 10-15 kilométert futsz egy héten, akkor körülbelül jó évente kell cipőt cserélned. Azaz, egy edzés ára nem olyan sok. A futóruházat is tud drága lenni, de ha nem futsz sokat, akkor az áruházak sajátmárkás termékei teljesen megfelelőek

Mikor fiatalabb voltam a futás az életem része volt. Labdarúgó játékvezetőként hetente többször is mozogtam. Azonban, mióta dolgozom, egyre kevesebb idő jut a mozgásra. Mivel irodában töltöm a hétköznapjaimat, ezért a napközbeni mozgásmennyiségem is lecsökkent. Próbálok hetente kétszer futni. Ebből egyszer a barátommal futok az erdőben. Ez a kocsmázás, beszélgetés sportosabb, egészségesebb változata.

A futást célszerű tavasszal, vagy ősszel elkezdeni. Azaz, mire nagyon meleg vagy hideg lesz az idő már kicsit edzettebb leszel. Nem fogsz hőgutát kapni, illetve nem fázol meg. Az elmúlt két évben talán januárban és februárban volt két-három hét, hogy nem mentem futni. Azaz szinte egész évben tudsz a szabadban mozogni. Mikor nagyon meleg van, hajnalban jó futni. A nagy hidegekben pedig jól fel kell öltözni. Egy termosz tea pedig csodákra képes a futás után. Utána pedig hamar le kell zuhanyozni. Így elkerülhető a megfázás.

running2

Tűzz ki magadnak reális célokat! Ha túl intenzíven kezdesz el mozogni, akár meg is sérülhetsz. Hobbifutóként én a következő célokat tűzöm ki magam elé rendszeresen:

  • Futás heti kétszer
  • 5K (5 kilométer futás)
  • 10K (10 kilométer futás)
  • éves szinten 500 kilométer
  • részvétel legalább három versenyen
  • Új erdei útvonalak megismerése

Sok sikert! Amennyiben nem teljesíted valamennyi célodat, jusson az eszedbe: ha rendszeresen futsz, sokkal többet teszel az egészségedért, mint sokan mások.

Források és További Hasznos Információ

http://dagadtkocsog.hu/ - 124 kilótól a maratonig. Moós Gergely honlapja.

http://www.futas.net/ - futózösség, érdekes cikkek

http://femina.hu/fogyokura/meddig_jo_a_futocipo/ - tanácsok futócipőkkel kapcsolatban

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/7466/kezdo-futok-hibai - kezdő futók hibái

http://www.runnersworld.hu/ - újság és futóközösség

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr7013199831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.11.08. 19:22:24

heti 3 vAGY 4 szer nyomok egy órát
bővel elég
cool
süti beállítások módosítása