Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Fotózás

Legyél hobbifényképész!

2019. augusztus 13. - Kacagó gerle

Mindig te készíted el a családi fényképeket az ünnepi alkalmakon? Kacérkodtál már a gondolattal, hogy megtanulj jobban fotózni? Szeretnél kreatívabb lenni, de a rajzolás vagy a festés nem igazán az erősséged? Vagy egyszerűen csak szebb képeket szeretnél posztolni?

Naponta rengeteg fényképpel találkozunk a médiafogyasztásunk közben. Érdemes megtanulni egy kicsit jobban fényképezni, hogy mi is szebb képeket tudjunk készíteni és akár megosztani.

 camera-macro-optics-122400

Kinek való? Bárkinek. Lehetsz fiatal, vagy idős, érdemes ezt a hobbit űznöd.


Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából bármikor. Amennyiben a zsebedben van a mobiltelefonod, akár egy városi séta során is alkothatsz. A hétvégi kiruccanásaid során pedig a fotózás is lehet egy program. Mehetsz akár madárlesre is.


Miért érdemes vele foglalkozni? Az alkotásért. A legtöbbünknek a munkája elég unalmas, a kreativitás nulla. A fényképezéssel pedig ezt ellensúlyozni lehet. Meg tudsz örökíteni érzéseket és pillanatokat az utókornak. Illetve normális felvételeket fogsz tudni készíteni. Nem lesz vérnyúl szeme a gyereknek a karácsonyi képeken.


Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Használod a telefonodat. Utánaolvasol az interneten. Előveszed az otthoni fényképezőgépedet. Vagy ha komolyabban gondolod, akkor beruházol egy bridge típusú fényképezőgépre. Esetleg egy MILC-re.


Mennyibe kerül? Ha csak ki szeretnéd próbálni, akkor a telefonod egyelőre elég lesz. Azonban, ha veszel egy fényképezőgépet az pár tíz ezer forinttól akár több százezer forintos tétel is lehet. Bár egyszerre nem érdemes megvenni a legdrágább masinát. Inkább apránként érdemes beszerezni az eszközöket.

A technikának köszönhetően viszonylag egyszerűen lehet fényképeket készíteni. Elég hozzá egy kompakt fényképezőgép vagy a mobiltelefonod kamerája. Művészi szintre emelni a képkészítést természetesen hosszú évekig, évtizedekig tart. Azonban egy alap fényképkészítési tudást viszonylag hamar el lehet sajátítani.

szomszédokSzomszédok (saját felvétel)

Életünket teljesen átszővik a vizuális kommunikációs csatornák. A szociális médiafelületek a virágkorukat élik. Egy jó fénykép az instára vagy a facebookra pedig nélkülözhetetlen, ha aktívak szeretnénk lenni a neten. Azaz,  a fényképkészítési tudásra igenis szükség van.

Hogyan kezdjem el el?

 

1. A puding próbája az evés.  Kezdd el tudatosan használni a fényképezőgépedet, telefonodat. Nézd meg a telefonod és a fényképezőgéped használati útmutatóját. Sok információt találsz már abban is.

2. Youtube. Számtalan igényes fényképészettel foglalkozó magyar csatorna van, ahol kezdő fotósoknak való ismeretanyagot lehet ingyen elsajátítani.

3. Látogass el fotós közösségek honlapjaira! Indafoto.hu fotozz.hu 500px.com és még sokan mások. Meríts ihletet!

4. Iratkozz be alap fotós tanfolyamra! Amennyiben a pénztárcád engedi hasznos lehet, hiszen lesz tanár, akitől közvetlenül tudsz tanulni. A tanfolyam lehet online vagy offline is. A személyes ismerettségekből akár informális fotókörök alakulhatnak.

5. Fényképezz! Mindent. Aztán majd rájössz, hogy mi az amit jobban szeretsz fotózni. Én például azért akarok harmincegynéhány évesen megtanulni fotózni, hogy szebb képeket készítsek a családomról és a kirándulásaink helyszínéről. Illetve még az épületfotózás tetszik. Nem feltétlenül szeretnék ételfotós lenni. Lehet, hogy expozíció közben beleharapnék a fénykép tárgyába.

 

Milyen fényképezőgépet vegyek?

 

Ezt a szakemberek jobban tudják, mint én. A kompakt fényképezőgépeket nagyjából felváltották a mobiltelefonok kamerái. Érdemes lehet egy bridge vagy egy MILC gép beszerzése. Azonban az első próbálkozásokat érdemes a mobiltelefonnal elvégezni.

Milyen fénykép típusok vannak?

 

A teljesség igénye nélkül: portré, természetfotó, épületfotó, tájkép, eseményfotó, tárgyfotó, divatfotó, képzőművészeti fotó, tudományos, műszaki fotók. Fotózd azt, ami érdekel. Engem a családi és a tájképeken kívül az épületfotók érdekelnek. Azon belül is az elhagyatott iparterületeket, gyárakat fényképezném.

Merre tovább?

 

Hasznos linkek a fotózással kapcsolatban:

Peter McKinnon Youtube csatornája: Angol nyelvű profi fotós csatorna. Kiváló tutorialok, tippek.

Jancsó Gergely Youtube csatornája.:Szép tájak, épületek fotózása. Kifejezetten üdítő egy hosszú munkanap után nézni a videókat.

fotozasblog.hu: Fényképészeti alapok bemutatása.

Csiger Youtube csatornája: Fókuszban az analóg fényképezési technikák.

Welczenbach Tamás Youtube csatornája: Stúdiós és retusálás tippek. Illetve a fotózást, mint biznisz lehetőséget mutatja be.

 https://sarvarifotoklub.hu/konyvek-nem-csak-kezdo-fotosoknak/: Fotós könyvek bemutatása.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr914640834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása