Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Rubik-kocka

Rakd ki a kockát minél gyorsabban.

2017. május 01. - Kacagó gerle

Nincsen olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné Rubik Ernő 1974-ben feltalált háromdimenziós logikai játékát. Önmagában a kocka kirakását megtanulni is nagy kihívás, azonban a fiatalok szerte a világban azért versenyeznek, hogy minél gyorsabban rakják ki a Rubik-kockát, akár csukott szemmel is.

Forrás:i.ytmg

Kinek való? Bármelyik nemnek és korosztálynak.

Mit kell csinálni? Kirakni a Rubik-kockát úgy, hogy a forgatások után a kocka oldalai egy színűek legyenek.

Hol lehet csinálni? Bárhol. A villamosmegállóban, iskolában, vonaton, otthon, kocsmában.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából bármikor amikor van egy kis időt. Tökéletesen helyettesítheti az okostelefon értelmetlen simogatását, miközben várakozol valamire.

Miért érdemes vele foglalkozni? Nekem hatalmas élményt jelentett, mikor először kiraktam a kockát. Ha minél gyorsabban tudod majd kirakni, vagy nehezebb típusú kockákat raksz ki, akkor a sikerélmény garantált. Továbbá, fejlődik a kombinációs készséged és a memóriád.

Hogyan lehet játszani? Meg kell venni a Rubik-kockát.  (Vagy keresni kell egyet a szüleid padlásán). A kocka oldalait kell forgatni.

Mennyibe kerül? Olcsó. Egy Rubik-kocka ára kb. 2500 Ft. Ha profibb kockát szeretnél (speedcube), akkor az valamivel drágább.

Rövid Áttekintés

A Rubik-kocka kirakás, mint hobbi, rendkívül lenyűgöző egy néző számára. Ha a buszon a melletted ülő srác villámgyorsan pörgeti a kocka oldalait, azonnal megcsodálod. Sebesen forgatja az oldalakat és akár egy percen belül (vagy még gyorsabban) kirakja a kockát.

A Rubik-kockának több típusa van. Van 2 x 2-es, 3 x 3-as, 4 x 4-es,és 5 x 5-ös változata:

Forrás: eu.rubicks.com

Természetesen minél nagyobb a kocka, annál nehezebb kirakni. A legáltalánosabb kocka a 3 x 3-as kocka, melynek a kirakása szerintem nem annyira bonyolult. Segítséget lehet találni a Rubik-kocka hivatalos oldalán PDF formátumban és a legnagyobb videómegosztón, akár magyarul is:

Ha már stabilan ki tudod rakni a kockát, akkor a következő lépés az, hogy megpróbálod minél gyorsabban kirakni. A Rubik-kockának minél gyorsabba való kirakását speedcubingnak nevezik. Ha már kb. egy perc alatt ki tudod rakni a 3 x 3-as kockát, akkor már speedcuber vagy. Ahhoz, hogy ilyen gyorsan, vagy még gyorsabban ki tudd rakni más kirakási algoritmusokra van szükség. Továbbá szükséges egy versenykocka, vagy a hagyományos Rubik-kocka szilikonozása. Erre azért van szükség, mert így gyorsabban forognak a kocka oldalai. Célszerű megtanulni a fingertrickseket is, mert így a mozdulataid lesznek még gyorsabbak:

 Érdekességek

  •  43 252 003 274 489 856 00 (negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer) féle képpen lehet megkeverni a kockát.
  • Több, mint 350 millió darab Rubik-kockát adtak el a világban. Így ez a legtöbbet eladott játék.
  • A kirakás világrekordja kevesebb, mint 6 másodperc.
  • Létezik egy olyan betegség, hogy Rubik-csukló. Ez egy olyan ízületi betegség, mely a sok ismétlődő mozgás miatt keletkezhet a kockások körében.

Források és További Információ

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik-kocka - Átfogó magyar nyelvű információ a Rubik-kocka működéséről, történetéről, matematikai hátteréről

https://eu.rubiks.com - A Rubik-kocka hivatalos honlapja. Termékek vásárolhatók, leírások találhatók.

http://www.rubikkocka.hu   és  http://buvoskockak.hu Magyar Rubik-kocka közösségek

http://rubikscubesinmovies.com - Felsorolás filmekről, melyekben van Rubik-kockával kapcsolatos jelenet. Pl. A boldogság nyomában, Armageddon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr4012465207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása