Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Cardistry

Legyél kártyazsonglőr!

2018. április 28. - Kacagó gerle

Érdekel a zsonglőrködés? Jól bánsz a kártyával? Szívesen megtanulnál pár mutatványt a legyezőn és a profi kártyakeverésen kívül? Akár fel is töltenéd az előadásodat az internetre? Amennyiben igen, akkor a kártyazsonglőrködés kiváló hobbi lehet a számodra.

card-fanFénykép: deceptionathand.com

Senki sem nőtt úgy fel, hogy ne vett volna egy pakli kártyát a kezébe. Mindenki játszott már kártyajátékot: UNO, Fekete Péter, snapszer, römi, póker, zsír, HKK. Szóval az egyszerűbb kártyakeveréseket, fogásokat, és egyéb kártyakezeléseket érdemes megtanulni. Hiszen alapszinten nem nehéz elsajátítani őket.

Kinek való? Bárkinek. A fiatalok rögzíthetik az előadásaikat videóra és megoszthatják a közösségi médiában. Továbbá, az idősebbek is kiválóan fejleszthetik a kézügyességüket.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Igazából bármikor. Csak legyen kéznél egy pakli kártya. Akár tanulás közben is lehet pörgetni a lapokat.

Miért érdemes vele foglalkozni? Szép mutatványokat tudsz kártyával végrehajtani. A felnőtteknek meg kiváló stresszlevezető a nap végén. Csak a mutatványra összpontosítasz, kikapcsolod az agyad.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Veszel egy-két pakli jó minőségű kártyát. Sajnos a nagymamád römi kártyája nem lesz jó választás.

Mennyibe kerül? Kezdésnek elég két pakli kártyát venni, maximum háromezer forintért. Természetesen vannak drágább kártyák, azonban ezeket akkor érdemes beszerezni, miután már rendszeresen gyakorolsz.

Kártyakeverés kézben. Riffle-shuffle.

A kártyabűvészet során úgy kell manipulálni a kártyákat, hogy illúziót keltsenek. Azonban a kártyazsonglőrködés  során a fő cél, hogy bemutassuk a kreativitásunkat, művészi képességünket, és a kézügyességünket. A cardistry szó az angol kártya ("card") és a művészet ("art") szavakból keletkezett. Lényegében kézügyességi elemeket kell végrehajtani a kártyával. A valóságban különböző keveréseket, emeléseket, lapkilövéseket, kiterítéseket kell bemutatni.

 Cardistry bemutató. Virtuoso pakli.

 Kártazsonglőrködés. Dan and Dave.

Természetesen rengeteg időt kell belefektetni, míg az ember eljuthat egy profi szintre. Azonban, akit érdekelnek a kártyák és szeret a kezével "matatni" annak érdemes kipróbálni. Elsősorban a fiatalok között népszerű, hiszen valószínűleg többet tudnak gyakorolni, mint a családapák. Illetve a közösségi oldalakon, fórumokon, videómegosztókon sokat lehet tanulni, fejlődni.

Kártyazsonglőrködés. Alapok.

Érdekességek

  • A francia kártya eredete nem teljesen egyértelmű. Valószínűleg az arabok hozták Európába a XIV. században. Szokták még Egyiptomot is az őshazájának titulálni.
  • Lényegében az ötvenkét lapos kártyapakli az életet szimbolizálja. Az élet dualitása (jó és rossz, nappal és éjszaka) a piros és a fekete színnel van szimbolizálva. A számos és a figurás lapok a társadalom hierarchiáját reprezentálják. A négy szín a négy évszakot jelenti. A tizenhárom lap pedig a tizenhárom holdciklust jelenti. A négy színt szokták azonosítani a korabeli társadalom domináns erőivel: káró - arany, pénz, tőke; kör - egyház; pikk - nemesség; treff - politika.

Források és Hasznos Információk

Card College. Volume 1. Roberto Giobbi. Hermetic Press, Inc. Seattle, Washington. - A kártyabűvészet egyik legjelentősebb sorozatának első kötetet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cardistry - Cardistry Wikipedia cikk.

https://www.bicyclecards.com/article/an-introduction-to-cardistry/ - Az egyik legnépszerűbb kártyagyártó cég bevezetése a kártyazsonglőrködése.

http://www.cardistry-con.org/ - Kártyazsonglőrök konferenciája.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113855172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása