Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Labdarúgó játékvezetés

Legyél focibíró!

2017. július 24. - Kacagó gerle

Szereted a focit, de nem vagy egy nagy labdazsonglőr? Szereted a jó levegőt? Szeretsz mozogni? Szeretnél főnök lenni valahol? Kedveled a jó társaságot? Jó lenne, ha a hobbiddal pénzt is kereshetnél? Akkor a labdarúgó játékvezetés kiváló hobbi lehet a számodra.

Puhl Sándor az 1994-es VB döntőn. Forrás: focibiro.hu

Kinek való? Bárkinek, aki el tudja magát képzelni magát egy falusi focipályán, vasárnap rekkenő hőségben a focisták között egy gyors sprintben, miközben épp egy büntetőt ítél a hazai csapat ellen egy szomszédvári rangadó 88. percében.

Mikor tudsz vele foglalkozni? A mérkőzések általában hétvégén vannak. Mivel utazni is kell, ezért egy jó fél napot rá lehet számolni egy ifi-felnőtt mérkőzésre.

Miért érdemes vele foglalkozni? Mert mozogsz a szabad levegőn. Új embereket ismersz meg. Fejlesztheted a vezetői készségeit. Egy nagy családhoz tartozhatsz.

Hogyan kezdhetsz el meccset vezetni? El kell végezned egy játékvezetői tanfolyamot. Utána pedig megkezdheted a működést (mérkőzések vezetése) a serdülő és az alacsonyabb osztályú meccseken.

Mennyibe kerül? Amikor én jártam a tanfolyamra, akkor ingyenes volt. Most úgy látom, hogy 26 500 Ft a felnőttek részére és 20 500 Ft a diákok részére. Meg kell vásárolni a kellékeket (mez, nadrág, síp, piros lap, sárga lap, partjelző zászló, stb.). Azonban ezzel a hobbival pénzt kereshetsz, így megtérül a befektetés. Egy mérkőzés játékvezetői díja az alacsonyabb osztályokban kb 7-8000 Ft. (Sajnos nem találtam naprakész információt).

Közel 10 évig voltam labdarúgó játékvezető, így sok szép élménnyel gazdagodtam ebben az időszakban. Mivel 15 évesen már meccset vezettem, nem volt lehetőségem arra, hogy rossz társaságba keveredjek. A mérkőzések menetrendet adtak az életemnek. Hét elején volt gyűlés, ahova a játékvezetők elmentek. Megbeszéltük, hogy kinek milyen meccse volt. Illetve ekkor osztották szét a küldést is (ki hova megy fújni a hétvégén).

Szombaton és vasárnap meccsek voltak, így nem volt időm mással foglalkozni. Sokat készültem a meccsekre. A játékvezető kollégák egy nagy családhoz tartoznak. Sokan nem igazán tudják elképzelni, milyen meccset vezetni, milyen a játékvezetők élete. Van egy érdekes film a játékvezetői munkáról. A 2008-as labdarúgó EB során a játékvezetői tevékenységet mutatja be:

A legjobb focibírók munka közben.

Amennyiben fiatalként kezdesz el meccset vezetni, akár a nemzetközi kerettagságot (FIFA) is kitűzheted célnak. Azonban ehhez nagyon jó fizikumodnak kell lenned, jól kell vezetned, és jó kapcsolati hálót kell kialakítanod. Amennyiben nem sikerül feljebb kerülni, akkor sem szabad csüggedni. Sok ismerősre teszel szert, és egy egyedi hobbival rendelkezel (amivel ugye még pénzt is keresel).

Ha esetleg focista vagy, de megsérültél, akkor a meccsvezetés kiváló opció a labdarúgó karrier után. Mivel fociztál, jó érzéked van a focihoz. Mivel a legtöbb top bíró fiatalon kezdett el meccset vezetni, nem lehettek kiváló futballisták. Érdemes megnézni a Premier League játékvezetőket, mekkora "fodbalista" tehetségek.

 PL játékvezetők kapura lőnek. 1:13-nál egy tehetség bontakozik ki.

Sajnos nem tudtam felsőbb osztályokba eljutni, mivel elég rosszul futottam. Fiatalon nem voltam képes stabilan megfutni a 2700 métert a Cooper-teszten. Ez teljes mértékben az én hibám volt. Többet kellett volna edzenem egy megfelelő edzésterv alapján. Bár nem vezettem NBs mérkőzéseket, mégis sok szép élményben volt részem. Vezettem nemzetközi barátságos mérkőzést NB1-es stadionban és vezettem megye 2-es rangadót is (kb. 1000 nézővel).

Amennyiben egy fiatal, vagy egy nem fiatal el tudja magáról képzelni, hogy focibíró legyen, csak ajánlani tudom. Természetesen ne a pénzért csináld! Hiszen, ha nem élvezed, akkor nem fog vigasztalni az a pár ezer forint. Ha pedig valaki idősebb korban vág neki, akkor sem szabad csüggedni. Kispályára is kell a játékvezető.

Érdekességek

  • Ma a legsikeresebb magyar játékvezető Kassai Viktor. Természetesen sokan szidják, mégis amit letett az asztalra példa nélküli. Akinek nem tetszik, mutassa meg, hogy jobban megy neki. Kassai,2008-ban olimpiai döntőt, 2011 BL döntőt vezetett. 2008, 2012, 2016 években az EB-n működött, 2006,2010,2014 években pedig a világbajnokságon fújta sípot.
  • A Bundesligában (Német NB1) a játékvezetőknek 5000 euróra emelték a díját mérkőzésenként az idei szezontól. Az asszisztensek 2500 eurót, a tartalék játékvezetők, videóbírók pedig 1250 eurót kapnak meccsenként.
  • A játékvezetők a nemzetközi mérkőzéseken kb. 10-12 km-t futnak a 90 perc alatt. A futás természetesen nem egyenletes, hanem sok sprint, oldalazó mozgás, és hátrafele futás is található benne.

Források és Hasznos Információk

http://www.runnersworld.com/newswire/the-running-resume-of-a-world-cup-soccer-referee - Egy VB-re kijutott amerikai játékvezető futóedzései

http://jatekvezetoleszek.hu/oldal/3/a-tanfolyamról - akit érdekel a játékvezetés, itt kezdje

http://www.mlsz.hu/ - A magyar labdarúgás hivatalos honlapja

http://worldreferee.com/ - Globális játékvezetői adatbázis

http://focibiro.hu/wp/ - Minden ami játékvezetés

https://www.youtube.com/watch?v=coK5US8tfK4 - Kill the referee (teljes film)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412669985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása