Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Méhészet

Termelj mézet!

2017. június 09. - Kacagó gerle

Szereted a természetet? Nem félsz a méhektől? Barkácsoló típus vagy? Nemcsak a macis mézet ismered? Gondolkoztál már azon, hogy őstermelő legyél? Amennyiben gondoznál méhcsaládokat, akik téged ezért mézzel megjutalmaznának, a méhészet kiváló hobbi lehet számodra.

mehek

Kinek való? Akik nem allergiásak a méhcsípésre. A kaptárak emelgetése miatt pedig egy alap fizikumra azért szükség van. Illetve az sem árt, ha nem rettegsz nagyon a méhéktől.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Bár a méhész egész évben talál elfoglaltságot, a csúcsszezon a virágzáskor van. Ilyenkor hordják a méhek a nektárt. Ilyenkor naponta, kétnaponta kell a méheket meglátogatni. Egyébként heti rendszerességű elfoglaltság.

Miért érdemes vele foglalkozni? Mézet termelsz saját részre, vagy el tudod adni. Segítesz a növényeknek a beporzásban. Állatot tartasz. Sokat vagy a szabadban, a jó levegőn. Megismered a természetet.

Hogyan lehet elkezdeni méhészkedni? Bár vannak szakkönyvek, tanfolyamok, a legtanácsosabb egy gyakorlott méhész mellé menni segédnek. Így kiderül, bírod-e a méheket testközelből.

Mennyibe kerül? A méhészkellékek annyira nem olcsók. Azonban idővel be lehet őket szerezni. Illetve meg kell vásárolni a méhcsaládokat is. Továbbá a méheket célszerű vándoroltatni az aktuális méhlegelőkhöz. Ehhez kell utánfutó, vagy teherautó.

A mézes zserbót szinte mindenki szereti. Ha fáj az ember torka, akkor szívesen tesz mézet a teába. A jó hangulatot egy mézespálinka pedig tovább fokozza. Bár Magyarország egy méztermelő nagyhatalom, kevesen tudják, hogy a méhészkedés mennyire fontos tevékenység. Nemcsak élelmiszert termelnek a méhészek, hanem segítenek a növények beporzásában, így a gyümölcsök mennyiségére is hatással vannak. A méhészet egy kiváló hobbi a vidékieknek és a nagyvárosiaknak egyaránt.

Hagyományos családi méhészkedés Kálnokon

Méhészkedés Londonban (urban beekeping)

A következőkben nagy általánosságban bemutatom Zsidei Barnabás munkája alapján, hogy mivel telik a méhek és a méhész egy éve. Mivel az időjárás jelentősen megváltozott az utóbbi időben ezért pár hetes átfedések lehetnek.

Január

A legfontosabb a méhek nyugalma. A méheknek több téli ellensége akad (pl. madarak megzavarják őket). A méhek nyugtalanok lesznek, számuk csökkenhet. Hetente célszerű ellenőrizni a méheket.

Február

Ebben a hónapban érdemese a műhelymunkákat elvégezni. Ilyenkor lehet új kaptárokat csinálni, a meglévőket pedig megjavítani. Továbbá be lehet gyűjteni a füstölőanyagokat is, amivel a méheket távol tartjuk majd a gondozás során.

Kaptárépítés (Forrás:mclendons.com)

Március

Ekkor kell átvizsgálni a méhcsaládokat. Mikor már a kinti hőmérséklet melegebb, meg lehet bontani a kaptárat. Ellenőrizni kell az anyát, fel kell mérni az élelemkészletet. Amennyiben szükséges, etetni kell őket cukorlepénnyel. Megkezdődnek az első kirepülések, és a mogyorófélék nektárát lassan elkezdik a méhek begyűjteni.

Április

Az akácra való felkészülés legfontosabb hónapja. A méhek április végéig a gyümölcsfákról hordhatják a nektárt. Ebben az időszakban a méhcsalád fejlődik, a fészküket bővíteni kell. Érdemes elkezdeni vándoroltatni a méheket a füzesekbe. (A vándoroltatás során a kaptárokat elszállítjuk egy másik méhlegelőre). Az akácvirágzás előtt pedig érdemes a repcére menni.

Legyünk óvatosak a közúton, ha kaptárszállítást látunk. (Forrás: imkerei-tschische.at)

Május

Ez a tavaszi hónap a főhordás előtti hónap. Szükség van jó méhanyára, sok dolgozó méhre, megfelelő kaptárra, bőséges méhlegelőre, és megfelelő időjárásra. A méhcsaládok fejlődésének a csúcsán,  a főhordás idején szoktak a méhek rajzani, melynek az oka a meleg, a munkanélküliség, túlfejlettség.

Kirajzott méhek. Keresik az új otthonukat. (Forrás: vaol.hu)

Június

Az akácvirágzás miatt célszerű több akácos méhlegelőre kitenni a méheket, mivel az időjárás jelentősen közbe tud szólni. Az akác után a Dunántúlon gesztenyére, az Alföldön pedig a szöszös bükkönyre érdemes menni. Hegyvidéken pedig a hárs virágai várják a méheket. Miután a méhek elvégezték a kemény munkát, nem marad más hátra, mint a megérdemelt mézet kipergetni.

A lépből ki kell pergetni a mézet (Forrás: lazyhomesteader.com)

Július

Az általános ellenőrzés, nyári legeltetés hónapja. A családokat az őszre kell már előkészíteni. A kaptárokat árnyékban célszerű elhelyezni. A legfontosabb méhlegelő a napraforgó. Meg kell jegyezni, hogy a szúnyogirtás (és egyéb rovarirtás) során használt vegyszerek a méhekre veszélyesek lehetnek. Hatalmas a szakirodalom, mely a méhekre való káros anyagokat vizsgálja. Kínában már vannak olyan helyek, ahol a méhek nem élnek meg. Ez a növények beporzására is negatív hatással van. Illetve állandó támadók nyáron a darazsak is, hogy mézet raboljanak a méhektől.

Japán óriásdarazsak támadása a méhek ellen (szerencsére ekkora darazsak Magyarországon nincsenek)

Augusztus

Megkezdődik a visszahúzódás folyamata. A méhész célja, hogy minél több fiasítás és sok fiatal méh legyen a kaptárban telelés során. Lassan a vándoroltatások is véget érnek. Augusztusban és szeptember a méhbetegségek időszakai. Ügyelni kell a rendre és a tisztaságra.

Szeptember

Mivel a nyár véget ért, a méhek megkezdik a téli fészkük kialakítását. Egyre kevesebb utód születik. Ősszel a méhek szervezete felkészül a téli hónapokra. Elkezdik a téli élelmet raktározni. A méhész segíthet plusz élelemmel, hogy könnyebben átvészeljék a méhek a telet.

Október

Az utolsó olyan hónap, amikor komolyabb munkálatot kell végezni. A méhcsaládokat be kell telelni. A hidegebb idő beállta miatt a méhek ideiglenesen gömb alakú fürtökbe rendeződhetnek. A kirepülések mennyisége és időtartama is csökken. A virágok is lehulltak már. A méhész dolga, hogy téli fészket készítsen a méheknek.

November

A késő őszi napokon már alig akad munka a méhesben. A napos délutánokon még a szorgos gyűjtők kirepülnek, de az első fagyhullám hatására véget ér. A kaptárakat a hószint fölé kell emelni. Korábban zárt térben is előfordult teleltetés, azonban mostanra kizárólag szabadtéri teleltetést szoktak alkalmazni a méhészek.

December

Az év véget ér. A méhesben csak ellenőrző munka vár a méhészre. Ebben az időszakban a méhésznek pihenni és továbbképezni kell magát.

Érdekességek

  • Egy méh egy hordás során 50-100 virágot látogat meg és gyűjti a nektárát.
  • A méhek tánccal kommunikálnak egymással.
  • Télen a méhek mézet esznek (vagy cukorlepényt, amennyiben azt kapnak).
  • Csak a dolgozó méhnek van fullánkja. Csak akkor támadnak, ha félnek. Szúrás után elpusztulnak.
  • Egy méhcsaládban akár 50 000 méh is élhet.

Források és Hasznos Információk

Zsidei Barnabás: A méhészkedés 12 hónapja. Mezőgazdasági Kiadó. 1990. 178.o. - Részletes leírás, hogy mivel telik a méhész egy éve.

Örösi Pál Zoltán: Méhek között. Mezőgazdasági Kiadó. 1962. 672.o - A méhészkedés "bibliája". A legtöbb hazai méhész szakirodalmából nem hiányzik.

https://www.youtube.com/watch?v=Ej9NFpVWAY0 - Magyar "egész estés" dokumentumfilm a méhészkedésről

http://www.lepesmez.com/meheszet.htm - A méhészet rövid bemutatása.

http://www.benefits-of-honey.com/honey-bee-facts.html - Érdekes tények a méhészkedésről.

http://meheszforum.hu/forum/ - Magyar méhészfórum.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr8912574831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2017.06.11. 07:04:51

Klassz. Mi van, ha az ember nem kívánja utaztatni őket? Ha a régi módi szerint egy- két családot szeretne a kert végében elhelyezni, persze megfelelő zöldövezetben? Persze csak elvi a kérdés, hiszen ez talán jogilag sem engedélyezett.

kukucs2 2017.06.11. 08:41:27

Méheket bárki tarthat, de minden esetben be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. Ez azért fontos, hogy a körzeti méhegészségügyi felelős tudjon a méhekről és el tudja végezni a kötelező vizsgálatokat. Ezáltal megakadályozható a méheket veszélyeztető betegségek (pl. költésrothadás) terjedése. Bővebben itt olvashatsz még a méhtartást szabályozó rendeletekről (pl. hogy milyen távolságban kell őket elhelyezni a szomszédtól stb.): www.omme.hu/?cat=28

bbalintus 2017.06.11. 09:19:22

A méhek nem virágporból készítik a mézet baszki, hanem nektárból!!!

tonton1 2017.06.11. 10:53:11

Hajrá! Mindenki méhészkedjen. Micsoda jó dolog. A megunt méheket pedig felejtsük el, majd lesz velük valami: atkák felszaporodása, legyengülő családok. Berobbanó méhbetegségek.
Sajnos több élő példával is találkoztam az utóbbi időben.
Érdekesség!
"Csak a dolgozó méhnek van fullánkja. Csak akkor támadnak, ha félnek. Szúrás után elpusztulnak."
Ez is egy érdekesség:
Az anyának is van fullánkja. A félreértéseket elkerülendő:
Az anya fullánkja a dolgozókéval szemben csak 2-3 horgot tartalmaz, ezért vissza tudná húzni az elasztikus bőrből is, de nem szokott elasztikus bőrbe szúrni, inkább elrepül. Csak vetélytársai, illetve néha herék ellen használja. Amikor fiasítást kell fenntartania, akkor a fullánk eredeti célját tölti be, és tojócsőként működik. A fiasítás szünetében, például rajzás előtt a fullánk aktiválódik, és ha nem tud kirajzani az anyarács miatt, akkor ő is részt vesz a küzdelemben.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2017.06.11. 20:04:15

Köszönöm a megjegyzéseket! Módosítottam a virágport nektárra.
süti beállítások módosítása