Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Naplóírás

Jegyezz, tervezz, emlékezz

2017. október 12. - Kacagó gerle

Szeretsz írni és jegyzeteket készíteni? Esetleg blogot vezetsz? Tetszenek a határidőnaplók és a jegyzetfüzetek? Tervező típus vagy? Szívesen elevenítenéd fel az emlékeidet? Akkor a naplóírás jó hobbi lehet számodra. Ráadásul, ehhez a tevékenységhez pedig egyáltalán nem is kell olyan rettentően sok idő.

pexels-photo-217661

Kinek való? Bárkinek, aki egy kicsit is tudatosabb életre vágyik. A naplóírás egyidős lehet az írással. A kézzel írt naplót pedig mindenkinek csak ajánlani tudom. Szinte mindent számítógéppel írunk, a kézírás kezd kikopni a hétköznapokból.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Rendszeresen kell időt szánni a naplóbejegyzéseknek. Ez a rendszeresség természetesen egyénenként eltérő. Személyes napló esetén szerintem a heti 1-2 írás elég. Illetve lehet akár ritkább is. Én hetente-kéthetente összegzem, hogy mi történt velem és milyen gondolatok járnak a fejemben.

Miért érdemes vele foglalkozni? Rögzíted a gondolataidat és az érzelmeidet. Újra fel tudod idézni az adott időszakot. A problémákat pedig ki tudod írni magadból (legalábbis, segíthet a feldolgozásban). Átválthatsz "tervező üzemmódba". Nagy probléma az információdömping  a munka és pénzcentrikus társadalomban. Sokszor csak kapkod az ember. Egy kis tervezés, céltudatosabb élet sokat segít a mindennapok küzdelmeiben.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? Előveszel egy füzetet és egy tollat, és belekezdesz az írásba. Azonban vehetsz igényes jegyzetfüzetet és használhatsz klasszikus töltőtollat is. Illetve, online is írhatsz. Bár szerintem a kézírás jobb. Türelemre tanít. Illetve nem felejtesz el kézzel írni :)

Mennyibe kerül? Eszköztől függ. Azonban pénzügyileg olcsó. Az ára a nyugodt környezetben töltött idő. Fontos, hogy legyen egy 10-15 perc elmélyedt gondolkodás és írás.

Habár naplót írni mindenki tud, kevesen írnak naplót. Talán az online világban az emberek zöme szívesen marad passzív fogyasztó. Kevesen vannak, akik rögzítik a gondolataikat írott formában. Azonban a naplóírás régen egy elfogadott és sokak által űzött elfoglaltság volt. Sok híres ember is vezetett naplót. Érdekes lenne kézbe venni ezeket a naplókat, jegyzetfüzeteket.

think Charles Darwin jegyzetfüzete. (Forrás: http://www.artofmanliness.com)

leoLeonardo da Vinci jegyzetfüzete. (Forrás: http://www.artofmanliness.com)

picassoPablo Picasso rajza a naplójában. (Forrás: http://www.artofmanliness.com)

Már az sokat segít az ember önbecsülésének, ha nem passzívan fogyasztja az információt, hanem aktívan jegyzeteli az ember a ingereket, eseményeket, célokat. Egy egyszerű to-do lista kipipált eleme is örömet tud okozni. Azaz a legkisebb siker (=ledolgoztam egy egyszerű feladatot) is megörökítésre került. Utólag pedig erőt lehet meríteni a nehéz időszakokban. A gondolatok jegyzetélése, áttekintése, értékelése pedig a döntési képességeinkre lehet pozitív hatással. Nem is beszélve egy pozitív életesemény részletes rögzítésének a jelentőségéről. (Én azért kezdtem el naplót írni, hogy a napi stresszt egy kicsit levezessem és a gyermekem születése előtti és utáni időszakot megörökítsem).

Ha leírjuk az ötleteinket, gondolatainkat akkor megnyugodhatunk, hogy nem fogjuk elfelejteni azokat. Ha az ember csak a gondolataira hagyatkozik, akkor hajlamosak lehetünk elfelejteni dolgokat vagy a prioritásainkat változtatjuk meg fejben. Akár a személyes történetünk mesélői, narrátorai is lehetünk.

A célkitűzés, motiválás a nagy reneszánszát éli manapság. A sok passzív videónézés, podcast hallgatás, önsegítő könyv olvasás helyett az aktív naplóírás visszacsatolással eredményeket érhet el. A gondolatokból írott célok, fókuszterületek lesznek. A fókuszterületekből, célokból feladatok lesznek. A feladatoknak eredményei lesznek. A haladást pedig meg lehet beszélni a családdal, baráttal, csoporttal, vagy akár egyszerűen csak önmagunkkal.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Szükség lesz egy tollra és egy füzetre. Szokásoddá kell válnia, hogy bejegyzéseket írsz a naplódba. Én például mindig a konyhán írom a bejegyzéseket, miután megfürdettük a babánkat. A gyakoriságra ráérzek. Nem szeretek túl gyakran írni, mert viszonylag monoton az életem. Azonban a hosszabb kihagyásokat sem szeretem.

Nem kell sietni. Az olvasható kézírás miatt van idő megformálni a mondatokat. Nem kell tökéletesnek lennie annak, amit írsz. Nem kell túlagyalni, csak írni kell. Természetesen több fajta jegyzetfüzetet és naplót lehet vezetni. Lehet csak egy füzetbe jegyzetelni a bejegyzéseket. A teljesség igénye nélkül következő napló és bejegyzés típusokat lehet használni:

  • Szabad bejegyzések, személyes napló: Ami éppen az eszünkbe jut, azt írjuk le.
  • Célok: Lista készítés, jövőbe nézni, múltból meríteni, célok, haladás, teljesítmény. A szakirodalom hatalmas (pl. Getting Things Done, Bullet Journaling).
  • Munkahelyi jegyzetek: Napi vagy heti lebontású jegyzetelés a rövidtávú céloknak, projekteknek, feladatoknak.
  • Értékek: Küldetésünk, kik vagyunk, mit szeretnénk elérni, mit szeretnék az utókorra hagyni.
  • Ötletek: Mindig legyen nálad egy kis füzet. Így, ami éppen eszedbe jut egy ötlet, akkor le tudod írni, rajzolni.

Összefoglalva a fentieket a naplóírás segít a mindennapok feldolgozásában és a távolba tekintésben. Mindenkinek ajánlom.

Források és További Hasznos Információ

http://www.artofmanliness.com/2010/09/13/the-pocket-notebooks-of-20-famous-men/ - híres emberek és jegyzetfüzeteik

https://blog.todoist.com/2016/11/03/benefits-of-journaling/ - a naplóírás előnyei

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/konyv-szinhaz-film-koncert-kiallitas/igy-konnyiti-meg-a-naploiras-az-eletedet/116522 - a naplóírás további előnyei

http://szinkronrendezo.blog.hu/2014/01/30/kerdezz_felelek_a_naplorol - kérdezz felelek a naplóról

http://bulletjournal.com/ - analóg (papír alapú) tervezési rendszer a számítógépek uralta korban

http://gettingthingsdone.com/ - tervezési, feladatkövetési rendszer. Lehet számítógéppel és papír alapon is használni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312942245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása