Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Legyél drónpilóta!

Hóditsd meg az eget!

2018. március 01. - Kacagó gerle

Érdekelnek a legújabb műszaki kütyük? Szeretsz barkácsolni? Volt távirányítós autód, hajód? Mindig is vonzott a repülés? Elvitted a gyerekeidet egy drón bemutatóra, és neked is megtetszettek ezek a távolból irányított repülő eszközök? Bár lehet sárkányrepülőt is eregetni, azonban a huszonegyedik században érdemes kipróbálni a drónokat. Amennyiben elszánt vagy, akkor pedig építhetsz magadnak akár egy saját drónt is.

drone

Kinek való? Bárkinek, akit érdekel a téma és megvan áldva egy kis műszaki érzékkel. Amennyiben gyerekkorodban forrasztottál vezetékeket és később is érdekeltek a műszaki dolgok, neked való hobbi lehet.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Az építést lehet esténként csinálni a műhelyedben, garázsodban. A próbarepüléseket pedig meg lehet csinálni hétvégente.

Miért érdemes vele foglalkozni? Egy modern hobbit űzhetsz. Meseszép légifelvételeket tudsz készíteni a környékről, ahol élsz. Akár versenyekre is mehetsz, ahol a többi drónpilótával mérheted össze a tudásod.

Hogyan kezdheted el ezt a hobbit? A legegyszerűbb, ha kipróbálod az egyik barátod drónját vagy veszel egy olcsóbb drónt. A kezelése során pedig beleszeretsz vagy félreteszed.

Mennyibe kerül? Egy olcsóbb drónt már tudsz 20-30 ezer forintért vásárolni. Ha saját magad kezded el építeni a számodra megfelelő drónt természetesen jóval drágább is lehet.

Korábban a drón megnevezés elsősorban egy katonai kifejezés volt. Azonban a napjainkban egy gyűjtőfogalom a pilóta nélküli repülő járműre. Általában a drónokat szabadidős célból használják, de egyre gyakrabban használják üzleti okból. Lehet velük légi felvételeket készíteni, futárkodni, létesítményeket vizsgálni, valamint természeti jelenségeket is lehet vele vizsgálni. Napról napra nő a drónok alkalmazási területe, különböző törvényeket kell hozni, hogy ne veszélyeztessék a légi közlekedést.

Kémény állapotának ellenőrzése drónnal

Amennyiben érdekel a fényképezés, vagy gyerekkorodban imádtad a távirányítós játékokat, akkor érdemes drónt vásárolnod vagy építened. Sok típust lehetet vásárolni, azonban a legáltalánosabban elterjedt drón típus, a kvadrokopter (quadrokopter). Általában ezeknek a drónoknak a váza H vagy X alakú. A szabadidős célból gyártott drónok kb. fél kiló terhet tudnak maximum felemelni és képesek kisebb szélben való repülésre. Négy propellerrel rendelkeznek. Van bennük egy giroszkóp vagy gyorsulásmérő, amely méri a fizikai jellemzőket. A drónokat távirányítóval lehet vezérelni. Lehet emelkedni, ereszkedni, oldalra menni, forogni.

Amennyiben vásárolsz egy olcsóbb drónt pár tízezer forintért tisztában kell lenned, hogy az akkumulátor nem fogja sokáig bírni (kb. 10 perc), ezért célszerű több akkumulátort vásárolni a gyakorlások idejére. Mivel az olcsóbb modellek kicsik és könnyűk, ezért a nagyobb széllel nehezen birkóznak meg.

Mivel a drónok mozgása nagyon rugalmas, ezért bárhol képes felszállni és repülni. Közben pedig kiváló képeket videókat tud készíteni. Ezért a hobbi drónpilóta legtöbbször videózásra használja a szerkezetét. Ezért a repülési alapok elsajátítása után érdemes megtanulni a filmezést is. Így saját vagy később akár üzleti céllal is lehet videókat készíteni.

10 tipp, hogyan filmezz drónnal

Érdekességek:

  • Manapság már a különböző rendvédelmi szervek is használnak drónokat
  • Már elkezdték használni a drónokat különböző futár munkákhoz. Akár pizzát is lehet kiszállítani velük.
  • Mivel a drónok kiválóan tudnak szűk helyen is mozogni, ezért a kiválóan lehet akár ipari kémények átvizsgálására is.
  • A következő években akár 100 000 olyan állás is létrejöhet a Földön, mely drónokkal kapcsolatos. Szóval a hobbi a későbbiekben munka is lehet.

Források és További Hasznos Információk

http://doktordron.blog.hu/2015/02/18/elindult_az_elso_dronfoiskola - Hírek, információk a drónokról, a drónok világáról.

https://www.amazon.com/Amazon-Prime-Air/b?node=8037720011 - Az Amazon drónos futárszolgálata. Érdemes megnézni a videókat!

https://interestingengineering.com/what-types-of-drone-related-careers-are-there - Drónokkal kapcsolatos karrierlehetőségek.

https://www.skillshare.com/classes/Introduction-to-Aerial-Videography-Creative-Direction-for-Drone-Filming/1023605416- Tanulj meg videókat készíteni drónokkal.

https://www.udemy.com/aerial-photography-and-videography-with-drones/- Szintén egy oktatóanyag a drónokkal való videókészítéshez.

https://en.wikipedia.org/wiki/Quadcopter- Drónok/Kvadrokopterek (négy rotorral rendelkező drónok)

http://appsolute.hu/en/2018/01/hol-erdemes-elindulni-ha-fpv-dront-epitunk/- Segítség, ha drónt szeretnél építeni

https://24.hu/tech/2018/02/14/ez-a-dron-valthatja-le-a-postasokat-a-varosokban/- Vajon elveszik a drónok a postások munkáját?

https://uavcoach.com/buy-a-drone/- Drónvásárlási tanácsok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr5113669664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszfaltparaszt (törölt) 2018.03.02. 11:43:55

akkora majomság ez a hobbidolog. el kő menni a kocsmába, bekúrni, berakni az aranyesőt a zenegépbe, rajoskodni, a végin szájbaverni valakit aszt hazamenni. ez a szabadidő.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.03.03. 18:56:26

Szuper, vegyél egy drónt és utána nézz bele a jogszabályokba is. Például a hol NEM repülhetsz részt olvasd el figyelmesen , illetve a milyen hatósági engedély kell minden felszálláshoz és milyen papír/tanfolyam kell neked hogy egyáltalán repülhess. Aztán a kamerát szereld is le, mert bárkit nem vehetsz fel - személyiségi jogok miatt - és ha a rendőr megkérdezi mégis mit csinálsz akkor zsebből dobd ki neki a papírjaidat és a biztosításodat amit persze egész évre már meg is vettél.

Csak mondanám Budapesten engedély nélkül a pesti oldalon 0 méter magasság a megenegdett.
Jelenlegi légi törvények szerinlegalábbis ha a rendőr el akarja venni a drónodat, meg is fogja tenni, aztán mehetsz ügyvéddel visszaszerezni.

Jó repülést! :)

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2018.03.03. 21:56:44

@Trisi: Kösz az infót. Senki sem örülne, ha napozás közben felvennék videóra:)
süti beállítások módosítása