Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

5 érv, hogy miért ne keress pénzt a hobbiddal

2018. július 10. - Kacagó gerle

Tele van az internet mindenféle pénzcsináló ötlettel, tippel, tanáccsal. Természetesen az nagyon jó dolog, ha valaki szereti a munkáját vagy a szabadidejében a hobbijával keres pénzt. Azonban valljuk be, a legtöbb ember (magamat is beleértve) csak elvan a munkájával. Illetve ami még ennél is rosszabb, ha kifejezetten nem szereti azt a tevékenységet, amit a nap 8-10 órájában csinál. Ilyenkor ami segíthet a szellemi és fizikai jobblétért, az egy jó hobbi űzése. De az ember sokszor hirtelen csak a hobbijával akar foglalkozni. Ez főleg a nehéz munkanapok után történhet meg. Hiszen jól érzed magad a bütykölés közben. Természetes, hogy azt szeretnéd csinálni. Azonban, ha pénzt szeretnél vele keresni, lehet pont ezt a kikapcsolódást veszíted el.

pexels-photo-164474

Következzen egy szubjektív lista, hogy miért ne keress a hobbiddal pénzt.

1. Ha pénzt keresel vele, akkor az már nem biztos, hogy hobbi

Onnantól, hogy a kedvelt tevékenységedből megszerezted az első forintokat (pl. valakinek sütöttél esküvőre süteményt, vagy pénzt kaptál egy fellépésért) a további pénzszerzés lebeghet a szemed előtt. Azaz, ismét pénzkereső robot üzemmódba kapcsolsz.

2. Feszélyezve érzed magad, mert nem vagy profi

Ha valaki főállásban fényképész, akkor egész nap a fotózással foglalkozik. Azaz van ideje jól elkészítenie a videókat és az egyéb multimédiás anyagokat, melyeket feltölt a netre. Muszáj neki jól csinálnia, hiszen vevőket kell szereznie. Mert ebből él. A hobbista pedig csak a munka mellett foglalkozik a hobbijával. Azaz jóval kevesebb ideje van elsajátítania a technikai dolgokat. Illetve még kevesebb ideje van egy portfólió előállítására és honlap kezelésére. Hála a jól elkészített és megvágott videóknak, este a kanapén szörfölve a videók között mindig lehet profi előadásokat, anyagokat látni, melyeket hivatásosok készítenek. Ilyenkor az ember el tud szomorodni, hogy mennyire keveset tud.

3. Beszűkülhet a látótered

Ha nagyon komolyan foglalkozol egy hobbival a munkád mellett, akkor rendkívül kevés időd marad. Egyszerűen nem fér bele akkor más az életedbe. Ha valaki nagyon beleéli magát valamibe, az akár a flow élményhez is juttatja. De azért vigyázni kell, nehogy egy hobbi mánia legyen. Szóval kell mást is csinálni. Egy kis túra a szabadban vagy egy csapatjáték mindig feldobja az embert. 

4. Több pénzt költesz rá, mint kellene

Minden hobbi viszi a pénzt. Valamelyik kevésbé (pl. Origami), valamelyik jobban (pl. Vitorlázás). Azonban az ember hajlamos többet beleáldozni, ha kecsegtet a plusz pénz lehetősége. Lehet becsúszik fotósként egy-egy esküvői fotózás, de ezért nem biztos, hogy meg kell venni a horror árú segédeszközöket.

5. A munkád és a családi életed rovására mehet

Teljesen egyértelmű, ha a munkaidő alatt is csak a zenélés, méhészet, futás jár az eszedben, és szabadidődben pedig ezeket a tevékenységeket csinálod, akkor előbb-utóbb a munkahelyedet és a párkapcsolatodat, családodat is veszélyeztetheted. A gyerek sem biztos, hogy örül neki, ha minden idődet egy roncs autó restaurálásával töltöd. Egy barátom mesélte, hogy minden szabadidőjét az edzés töltötte ki. Folyton csak futott, biciklizett, és úszott. Nagy sikerére jól szerepelt a versenyen, azonban a feleségével megromlott a kapcsolata. Most próbál a kapcsolaton javítani.

.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr3514094445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása