Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Rajzolás

2017. július 03. - Kacagó gerle

Gyerekkorodban az íróasztalod tele volt színes ceruzákkal? Volt gyurmázós radírod? Szívesen rajzoltad le a kedvenc mesehősödet? Akár még képregényt is rajzoltál? Tele volt az összes tankönyved firkákkal? Szerettél volna művész lenni? Amennyiben nem áll tőled távol a kreativitás, és szeretnél esténként, hétvégénként alkotni, akkor a rajzolás kiváló hobbi lehet számodra.

Kinek való? Bárkinek. Óvodásoknak, diákoknak, felnőtteknek, nyugdíjasoknak. A hobbi szintű rajzolás teljes mértékben tanulható.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Szinte bármikor és bárhol lehet rajzolni. Akár az iskolában is rajzolhatsz a füzet szélére. Vagy kiülhetsz egy parkba és rajzolhatsz munka után.

Miért érdemes vele foglalkozni? A legfontosabb, hogy egy alkotó tevékenységről van szó. Rajzolás közben koncentrálsz és napi problémákkal nem foglalkozol. Ha van egy alapszíntű rajzkészséged, akkor pedig jól tudsz ábrákat és magyarázatokat készíteni. Nem Móricka rajzokkal mutatod be az ötleted, véleményed. Erre szakmától függetlenül sokszor lehet szükséged.

Hogyan kezdetsz el rajzolni? Veszel pár puha ceruzát, radírt, és egy vázlattömböt (sketchbook). Érdemes könyvek, vagy online videó tutorialok alapján elkezdeni. Aztán a gyakorlás miatt napról-napra ügyesebb leszel.

Mennyibe kerül? A rajzolás olcsó hobbi. Pár ezer forint befektetéssel egy értékes hobbid lehet.

Pár éve a feleségemmel Firenzében jártunk egy klasszikus múzeum túrán. Az Uffiziben felkeltette az érdeklődésemet, hogy az egyik múzeumi teremőr ül a kempingszékben és rajzol. A kiállított műveket reprodukálta. Egy stresszmentes munkával a hobbijának él Európa egyik legszebb városában. Egy igazi álomélet :)

Egy múzeumi teremőr. Ő most nem rajzol. Forrás: wrongsideofthecamera.com

A Piazza della Repubblica téren található könyvesbolt egy kávézóval együtt üzemel. Elég sok könyvet néztünk meg egy pihenő alkalmával. Kiváló rajz oktatókönyvek voltak. Ez felkeltette az érdeklődésemet a rajzolás iránt. Lényegében mindenkinek tanítják az alapokat az iskolában. Mivel vannak építész és formatervező ismerőseim, a legtöbb állítja, hogy egy viszonylag jó szintre el lehet jutni tanulással. Azaz, olyan hatalmas tehetség sem kell, hogy viszonylag elfogadható rajzokat készítsünk. Szerintem szép, ha valakinek a saját rajzaival, grafikáival van díszítve a szobája. Illetve ajándékba is jó dolog ilyen műveket adni és kapni.

Ha valaki jár kéthetente vagy havonta egyszer egy művészklubba, rajzkörbe, akkor a szociális élete is fellendül. Egy november este pedig nem is rossz dolog egy tea társaságában a kanapén rajzolni.

Szerencsére rengeteg anyag van az interneten. Általánosságban elmondható, hogy mindegyik az alapokkal kezdi. Bemutatja a ceruza típusokat és egyéb művészkellékeket. Megismerkedhetünk a rajzolás alapfogalmaival. Vonal, alakzat, nézet, arány, árnyékolás, stb.

Ingyenes rajztanfolyam

Manapság pedig igen reklámozzák a jobb agyféltekés rajzolást. A jobb agyféltekés rajzolás pedig az agy kutatási eredményeinek köszönhető tudományos alapú rajzolási módszer.

"A módszer egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, előtérbe helyezve a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódját. A gyakorlatok némelyikét lehet furcsának nevezni, de mind egyszerű és nem igényel rajztudást, tehetséget. Elegendő ha valaki teljesen átlagos kéz-szem koordinációval bír, és van annyi kézügyessége, hogy tud írni. A feladatok végig veszik a rajzolás öt alapkészségét, a –szélek, -terek, -viszonyok, a fény-árnyék és a teljesség észlelését. A felnőtt tanfolyamokra 14-éves kor felett lehet jelentkezni, és teljesen függetlenül az előzetes rajztudástól, minden résztvevő nyitó és záró rajza között -bár mértékben nagy különbségek lehetnek- fejlődés látható.

A módszernek nem célja az egyéni stílus kialakítása, a látvány utáni realisztikus rajzolás elsajátítása a cél. A művészi rajzoláshoz még más készségekre is szükség van, pl. a képzeletből, emlékezetből rajzolás, egy egyéni stílus és mondanivaló." - Forrás: Wikipedia

 Jobb agyféltekés rajzolás bemutatása

Érdekességek

  • Picasso már azelőtt tudott rajzolni, mielőtt járni kezdett volna. Az első spanyol szó amit mondott az a ceruza volt.
  • A rajzolás fejleszti a szem-kéz koordinációt és a térlátást. Ezekre a képességekre az építészeknek és a mérnököknek nagy szüksége van.
  • A radír feltalálása előtt a zsemlemorzsát használták a hibák eltűntetésére.
  • A rajzolás segít a relaxációban

Hasznos Információk és Egyéb Források

https://pencils.com/10-little-known-pencil-facts/ - Érdekességek a ceruzáról.

http://www.thriveart.com/facts - Tények a művészetről.

https://medium.com/@GetScriba/top-5-benefits-of-sketching-as-a-hobby-65cd7849d0fb - A rajzolás 5 előnye

Ha nem szeretnél lemaradni a következő hobbiajánlóról, akkor kövess a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr312611589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása