Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Asztalosság

Legyél Te is hobbiasztalos!

2017. június 02. - Kacagó gerle

Mindig te rakod össze a családodban és a baráti társaságodban az IKEA bútorokat? Kellemesnek tartod a fenyőfa illatát? Szoktál barkácsolni? Szeretnél bútorokat, fajátékokat, és egyéb fából készült hasznos eszközöket készíteni? A dizájn is érdekel? Akkor az asztalos munka kiváló hobbi lehet számodra.

woodworking

Kinek való? Akit érdekelnek a kreatív és a műszaki dolgok. Átlagos fizikummal rendelkező férfinak és nőnek egyaránt ajánlott. Amennyiben szeretsz a kezeiddel dolgozni, alkotni, akkor a hobbiasztalosság kiváló elfoglaltság lehet a számodra.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Munka után el tudsz vonulni a műhelybe és ki tudsz kapcsolódni. Hétvégén viszont jobban tudsz haladni a munkával, mert több időt tudsz az aktuális projektedre rászánni.

Miért érdemes vele foglalkozni? Saját magad tudod a bútoraidat elkészíteni. Egyedi tárgyakat, eszközöket tudsz előállítani. Egy kreatív munka, amely a legtermészetesebb alapanyagot használja fel. Látod, ahogyan újra életre kel a fa.

Hogyan lehet asztalosmunkát végezni? Először is szükséged lesz egy műhelyre, ahol dolgozhatsz. Ez lehet egy pince, garázs, vagy egy közösségi műhely. Meg kell tanulnod az egyszerűbb kéziszerszámok használatát (ne fűrészelj úgy, mint az ökörhugyozás). Eközben el kell sajátítanod a faiparos alapismereteket. Aztán nekiállhatsz az egyszerűbb projekteknek (könyvespolc, virágtartó, kisasztal)

Mennyibe kerül? Ez a hobbi nem a legolcsóbb hobbik közé tartozik. Azonban akinek van rendszeres bevétele, a kéziszerszámok beszerzése apránként nem okozhat gondot. A gépeket pedig használtan is be lehet szerezni. De akár két három ember is összeállhat, és segíthettek egymás munkáiban. Vagy akár csatlakozhatsz egy közösségi műhelyhez.

Fával dolgozni kivételes élmény. Látni, ahogyan a kérges deszkából egy bútor alakul át a kezünknek köszönhetően, pedig egy különleges érzés. Továbbá a fa az egyetlen ipari nyersanyag, amely újratermelhető. A fenntartható világunk számára ezért rendkívül fontos lenne, hogy minél több fa alapú terméket állítsunk elő. 

Első körben azt kell eldönteni, hogy tradícionális hobbiasztalos szeretnél lenni (csak kéziszerszám, elektromos áram segítsége nélkül) vagy a modern eszközöket alkalmazó hobbista. Úgy gondolom, hogy ha már a 21. században vagyunk, akkor célszerű a rendelkezésre álló eszközöket, gépeket használni. Bár a tradícionális asztalosság a fegyencedzés hasznosabb verziója (nemcsak megizzadsz, de egy rönköt is félbevágsz)

 Étkezőasztal készítése kizárólag kéziszerszámmal

Faiparos szerszámgépek kezdőknek

Természetesen a gyakorlat a lényeg. Azonban a következő témakörökkel meg kell ismerkedni, mielőtt elkészíted az első bútorodat:

  • A bútorkészítés folyamata. Hogyan lesz a rönkből egy íróasztal?
  • Az alapműveletek megismerése (fűrészelés, gyalulás, csiszolás, felületkezelés)
  • Biztonság, munkavédelem. Elengedhetetlen elsajátítani a munkavédelmet, hiszen akár egy kézi véső is jelentős sérülést tud okozni.
  • Az alapszerkezetek kialakítása (keretszerkezet/kávaszerkezet, csapolások)

Ha megvannak az alapismeretek, akkor neki lehet állni az egyszerűbb projekteknek. Az egyszerű projektek során a következőket sajátíthatod el:

  • Alapvető szerszámok használatát (illesztőfűrész, csavarozógép, fúrógép, csiszológép, kézigyalu)
  • Műszaki rajz olvasás
  • Hogyan kell pontosan mérni, jelölni a munkadarabon
  • Megismered a faanyag alapvető tulajdonságait (nem homogén, szálírány jelentősége, nedvességtartalom szerepe, keménység)
  • Felületkezelés (előkészítés, festés, lakkozás)

A következő három projekt pedig ideális kezdés lehet számodra az asztalosvilágban:

Dohányzóasztal (http://www.ana-white.com)

Magasított virágágyás (http://www.ana-white.com)

Cipőtartó (http://www.abubblylife.com/)

Még egyszer megismétlem, mert nagyon fontos: A szerszámok használata balesetveszélyes, ezért a munkavédelmet komolyan kell venni. Íme az egyik leggyakoribb baleset a körfűrész alkalmazása során: visszavág a faanyag.

BALESETVESZÉLY: Munkadarab visszavágódása körfűrészen

Érdekességek

  • A faiparos munka több szakmát ölel át: épületasztalos (ajtót, ablakot, lépcsőt készít), bútorasztalos (bútort és egyéb beltéri eszközt gyárt), kádár (hordókat, faedényeket állít elő), faesztergályos (pl. lépcsőkorlátot gyárt), intarziakészítő (furnérból vág és illeszt díszítőelemeket), fajátékkészítő (fából készít játékot), ács (tetőszerkezetet készít)
  • A Földön több, mint 23 000 fafaj található
  • A Fekete ébenfa elsüllyed a vízben
  • Az akác fa Hungarikum. Természetesen a legjobb minőségű mézet szolgáltató méhlegelő, amely számos írónkat és költőnket is megihlette, a magyar táj jellegzetes eleme. Azonban a fája rendkívül tartós, fel lehet használni akár asztalosipari célokra is

 

Források és hasznos információk

http://www.technikaworkshop.hu/mi-ez.html - Budapest első nyitott faipari műhelyének a honlapja. Amennyiben nincsen lehetőséged egy műhelyben dolgozni, kiváló lehetőség a kezdéshez. Továbbá szervezett keretek között oktató workshopok is vannak. Így felülegyet mellett, iránymutatások segítségével dolgozhatsz.

https://www.wood-finishes-direct.com/blog/weird-wonderful-facts-about-wood/ - érdekes tények a fáról, mint természetes ipari nyersanyagról.

http://hobbiasztalos.blog.hu/ - kiváló szakmai információk hobbiasztalosok számára

http://www.thewoodwhisperer.com/ - faiparos oktató videók és szakmai közösség

http://www.renaissancewoodworker.com/ - tradícionális technikákat oktató honlap

http://lumberjocks.com/ - online asztalosműhely, blog, webshop, fórum

https://www.youtube.com/watch?v=uBtGUVpXILQ - interjú László Attila asztalos világbajnokkal (World Skills 2015)

http://hungarikum.hu/ - Hungarikumok listája

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr5312547683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása