Hobbival egy teljesebb életért. Legyen hobbid!

Hobbitippek Mindenkinek

Hobbitippek Mindenkinek

Online Egyetemi Kurzusok

MOOC - Massive Open Online Course

2017. június 20. - Kacagó gerle

Túl unalmas a munkád? Kezdesz kiégni az Excel toszogatásban? Szeretnéd magad tovább képezni? Részt vennél neves egyetemek képzésein? Tanulnál valami teljesen újat szabadidődben? Érdekel a molekuláris biológia? Vagy kínaiul szeretnél alapfokon megtanulni? Akkor az online egyetemi kurzusok hallgatása kiváló hobbi lehet a számodra.

mooc

Kinek való? Bárkinek, aki tovább szeretné képezni magát. Mivel első sorban angol nyelvű képzések érhetők el, ezért az angol nyelv ismerete fontos.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Az egyes kurzusoknál feltűntetik, hogy hetente mennyi időt kell vele foglalkozni. Ez általában heti 5 és 15 óra között mozog. Ezt az időmennyiséget kell elosztanod a héten. Ha kialakítasz egy állandó időbeosztást, akkor könnyebben tudsz vele haladni.

Miért érdemes vele foglalkozni? Teljesen más típusú egyetemi kurzusokat hallgathatsz, mint Magyarországon. Korszerű tananyagot sajátíthatsz el korszerű technológiák segítségével. Mivel aktívak az egyes kurzusokhoz tartozó fórumok, ezért új ismerősökre is szert tehetsz.

Hogyan lehet részt venni a kurzusokon? Létre kell hozni egy felhasználói fiókot az adott szolgáltatónál, és már lehet is választani a kurzusok között. Miután feliratkoztál, figyelni tudod a határidőket és megismerkedhetsz a tematikával.

Mennyibe kerül? Amennyiben csak le szeretnéd hallgatni a kurzusokat, az általában ingyen van. Azonban, ha vizsgázni szeretnél és igazolást (certification), akkor azért fizetni kell (Kb.: 9 000-30 000 HUF kurzusonként)

Az ingyenes online egyetemi kurzusoknak a mozaikszava a MOOC (Massive Open Online Course), ami magyarul nyílt online tömegoktatási kurzust jelent. A fő cél, hogy szélesebb rétegek jussanak felsőoktatási kurzusokhoz. Szerencsére már van magyarországi MOOC lehetőség is (pl. Óbudai Egyetem). Ebben a posztban, azonban a külföldi egyetemek által kínált kurzusok hallgatásának a lehetőségét mutatom be, mint lehetséges hobbi.

Ne kizárólag szakmai továbbképzésként gondoljunk rá. Hiszem, hogy a felnőtt, dolgozó embernek a szakmai továbbképzésének elsősorban gyakorlatorientáltnak kell lennie. A gyakorlati kurzusok pedig arra jók, hogy hatékonyabbak legyünk, új eszközöket tanuljunk meg. Röviden, jobban tudjunk alkalmazkodni a változáshoz. Szóval ezek a kurzusok kifejezetten hasznosak, de nem biztos, hogy csakúgy foglalkoznánk vele a szabadidőnkben.

Ezzel szemben az érdekes egyetemi kurzusok igen is felkeltik az ember érdeklődést. Amennyiben elhivatott vagy az adott terület iránt, egy két-három hónapos tanfolyam hallgatása/tanulás igazi szabadidős élmény (hobbi). Nemcsak teljesen új ismereteket szerzel, hanem egy új ismeretlen világot tudsz felfedezni. A következőkben bemutatok három online kurzus szolgáltatót. Amennyiben felkeltik az érdeklődésed, látogasd meg a honlapjaikat.

Coursera

A világ legjobb egyetemeinek a kurzusai közül lehet választani. A kurzusok során videókkal, tesztekkel, közösségi fórumlehetőségekkel találkozhatunk. Egy kurzus ára 29-99 dollár között mozog és 4-6 hétig tart. Azonban a legtöbb kurzusnál az anyagot ingyenesen el lehet érni. Csak a bizonyítványért kell fizetni. A specializációk során több egymásra épülő kurzust lehet lehallgatni, melyek során gyakorlati projekteket is teljesíteni kell. A specializációk során lehet el lehet merülni egy adott szakterületen.

edX

Az edX küldetése, hogy mindenki számára (bárhol is legyen) minőségi tanulási lehetőséget biztosítsa. A Harvard és az MIT alapította 2012-ben. 90 partnere van szerte a világban, amelyek között a világ vezető egyetemei, nonprofit szervezetei és intézményei vannak. A tanulók szerte a világból csatlakoznak a kurzusokhoz. Amennyiben érdekel az informatika, nyelvek, műszaki tudományok, biológia, marketing, írás, akkor érdemes részt venni a kurzusokon. Az edX az egyetlen nyílt és nonprofit MOOC szolgáltató.

Udacity

Az Udacity egy gyakorlat orientáltabb képzéseket kínáló cég. Hisznek benne, hogy a felsőfokú tanulási lehetőség egy alapvető emberi jog. Az oktatás többé nem egy befejezett, egyszeri dolog, hanem egy élethosszig tartó folyamat. Kevésbé passzívnak kell lennie mint most. Rövidebb előadások és több projekt és feladat. Az oktatásnak fel kell készítenie a sikerre. Nemcsak az iskolában, hanem az életben.

 

Online kurzusok, áttekintés

Érdekes Kurzusok:

https://www.coursera.org/learn/public-speaking  - Bevezetés a nyilvános beszédbe

https://www.coursera.org/specializations/3d-printing - 3D nyomtatás specializáció

https://www.coursera.org/specializations/strategic-management - Stratégiai menedzsment és innováció specializáció

https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-849-geometric-folding-algorithms-linkages-origami-polyhedra-fall-2012/index.htm - Elméletek, gyakorlati alkalmazások az origami világából

https://ocw.mit.edu/courses/architecture/4-322-introduction-to-sculpture-fall-2003/ - Bevezetés a szobrászatba

https://ocw.mit.edu/courses/biology/7-345-evolution-of-the-immune-system-spring-2005/ - Az immun rendszer evolúciója 

Források és Hasznos Információk

https://www.kmooc.uni-obuda.hu/ - magyar MOOC szolgáltató

https://www.coursera.org - MOOC szolgáltató

https://www.edx.org/ - MOOC szolgáltató

https://www.udacity.com/ - MOOC szolgáltató

 

 Amennyiben szeretnél kapni egy újabb hobbi tippet, akkor böngéssz a blogon és kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr2712589501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása